Trump höll låg profil i två dygn – sen kom ”segerdansen”

President Donald Trump följde Vita huset-strategin kring budgetförhandlingarna i drygt två dagar.

I morse bröt han han planen att hålla låg profil – för att Twitterfira.

”Trumps värld och Vita huset-källor dansar i målzonen: Trump vinner igen”.

När fredag blev lördag stod det klart att delar av den amerikanska statsapparaten skulle stängas ner. Förhandlingarna om att förlänga den tillfälliga budget strandade och det innebar att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs.

Och att de anställda tvingas till ledighet utan lön.

Utformade tystnadsstrategi

Samtidigt formades en strategi i Vita huset som innebar att president Donald Trump skulle hålla låg profil i förhandlingarna under helgen.

Presidenten ”kommer inte att förhandla om statusen för olagliga immigranter medan Demokraterna håller våra lagliga medborgare gisslan med sina oansvariga krav” uppgav Vita huset i ett uttalande.

När Republikanerna och Demokraterna i går kom överens om att rösta igenom en tillfällig budget mot löfte om en omröstning kring de så kallade ”drömmarnas” framtid och DACA-avtalet var planen att presidenten skulle fortsätta hålla låg profil, uppger Politico.

Nobody knows for sure that the Republicans & Democrats will be able to reach a deal on DACA by February 8, but ever… https://t.co/2qBHLtCo1u

En del i strategin var bland annat att presidenten inte skulle ”ta ett ärevarv” och ägna sig åt skadeglädje, uppger Politico.

Enligt Politicos källor ska hans stab under helgen arbetat hårt för att få honom att inte kommentera förhandlingarna – alls. Att det var en fråga för senaten att lösa, inte presidenten.

’De sa till honom: ’Ju mer involverade du är, desto svårare kommer det att bli att förhandla fram en lösning’”, uppger Vita huset-källan för Politico.

Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer gav på måndagen en syrlig kommentar till Vita huset-strategin att hålla presidenten utanför:

– Mästerförhandlaren till president var bänkad, sa Schumer.

Kunde inte hålla sig från hetluften

Senarepå måndagskvällen kom presidenten med en första Twitterkommentar – och en tydlig signal om att han var sugen på att ge sig in i hetluften.

”Storseger för Republikanerna när Demokraterna vek sig om Nedstängning. Nu vill ha en storseger för alla, inkluderat Republikaner, Demokrater och DACA, men särskilt för vår fantastiska militär och gränssäkerhet. Borde kunna åstadkomma de. Ses vid förhandlingsbordet!”.

Och planen att inte störa de bräckliga förhandlingarna mellan Republikanerna och Demokraterna inför nästa budgetomröstning den 8 februari verkar nu ha bytt spår.

På tisdagsmorgonen vaknade president nämligen med att ett sprakande Twitter-firande av vad han kallar en ”stor seger”.

”Till och med galne Jim Acosta på Fake News CNN håller med: ’Trumps värld och Vita huset-källor dansar i målzonen: Trump vinner igen...Schumer och Demokraterna gav med sig...chansade och förlorade’. Tack för din ärlighet Jim!”.

Något som källor nära Trump också ska ha förutsett att han skulle göra – oavsett strategi, enligt Politico.

– Han är som Houdini, om du försöker hålla honom i en bur kommer han att bryta sig ut, säger en Vita huset-rådgivare till Politico.

Publisert:

LÄS VIDARE