Barn gillar musik - redan i magen

Anna Book: Min son Antonio älskar låten han hörde innan han föddes

LONDON

Barn blir musikkännare redan i magen.

Sångerskan Anna Book som nynnat sig igenom två graviditeter kan bekräfta de nya rönen.

- Min son lyser upp när han hör "Who let the dogs out", säger Anna Book.

ung Musikälskare Sångerskan Anna Book berättar att sonen Antonio skrattar högt när han hör hitlåten "Who let the dogs out", som spelades flitigt när hon var gravid.
ung Musikälskare Sångerskan Anna Book berättar att sonen Antonio skrattar högt när han hör hitlåten "Who let the dogs out", som spelades flitigt när hon var gravid.

Ny forskning visar att ettåriga barn känner igen musik som de hört långt innan de fötts.

Barn som hört UB40 eller Verdi under graviditeten kommer vid ett års ålder att gilla den musiken mer än annan musik.

- Om du vill att ditt barn ska bli Bob Dylan-fan så bör du nog börja spela Dylanlåtar på cd:n från den 35:e veckan. Men räcker inte bara att spela musiken, du måste faktiskt gilla den själv, säger forskaren Alexandra Lamont vid Leicesters universitet till Aftonbladet.

Barnet kunde skilja på låtarna

Hennes världsrevolutionerande forskning slår hål på teorin att barns minne bara är ett par månader långt.

I studien har hon låtit gravida kvinnor välja låtar som de gillar och spelat den musiken under graviditeten.

Först när barnen fyllt ett har de lyssnat på samma låtar igen. Det visar sig att ettåringarna kunnat skilja till exempel "Many rivers to cross" av UB40 från liknande reggaemusik.

Barn gillar snabb musik

- Många tror att barn behöver särskild musik men så är det inte. Studien visar att alla barn gillar snabb och intensiv musik med starka melodier och rytm, säger Alexandra Lamont.

Forskningen är ny, men inte kunskapen. Artisten Anna Book berättar att hennes son Antonio som föddes under perioden när låten "Who let the dogs out" var som hetast har en förkärlek för just den melodin.

- När jag var höggravid spelades den låten sönder både på radio och MTV. Antonio lyser fortfarande upp när han hör den låten och skrattar så han kiknar, säger Anna Book.

Sjöng och klappade magen

Den musikintresserade tvåbarnsmamman har aldrig sjungit vaggvisor för barnen utan nynnat på sådant som hon gillar själv.

Under graviditeten lade hon sig ibland på soffan för att vila och sjöng och klappade magen.

Hon har inte aktivt försökt påverka deras musiksmak. Ändå gillar barnen det mamma gillar. Inkluderat hennes hit "ABC".

Kan inte tvinga på dem smak

- Barn har sådana känselspröt att de känner när föräldrarna är harmoniska och då blir de trygga själva, det gäller inte bara musik, säger hon.

Även om hon själv helst önskar att barnen inte blir hårdrocksfantaster så tror hon inte att man vare sig kan eller bör tvinga barn till en musiksmak.

- Du får inget pianogeni till barn om du inte tycker om klassisk musik själv. Men det finns ingen dålig musik, all musik är mäktig, säger Anna Book.

Jessica Ritzén

Publisert: