Marques Jara släpptes fri

NYHETER

Anhöriga till offren för Stureplans- morden togs med överraskning

1 av 3 | Foto: PETER KNOPP
FRI UNDER ÖVERVAKNING Guillermo Marques Jara är villkorligt frigiven sedan den 7 december. - Vi har en kontrollfunktion och ska veta var han befinner sig, säger Eva Samuelsson på frivårdsmyndigheten.

För två veckor sedan frigavs Guillermo Marques Jara.

Efter sex år i fängelse för grovt rån och medhjälp vid Stureplansmorden 1994 är han nu en fri man.

För offrens anhöriga kommer det som en överraskning.

Guillermo Marques Jara, 29, har suttit på fängelset Hall utanför Stockholm sedan 1994 då han dömdes för medhjälp till morden på Stureplan i Stockholm. Han frigavs villkorligt den 7 december efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff.

Det började med ett bråk i en krogkö och slutade med fyra döda och ett 20-tal skadade. Jara och hans tre vänner nekades företräde i kön, hämtade ett automatvapen och sköt blint in i folkhopen.

Tommy Zethraeus, 31, höll i vapnet och dömdes till livstids fängelse för mord. Guillermo Marques Jara fick sex års fängelse för medhjälp. En tredje person dömdes för medhjälp.

Tog urmakare som gisslan

Jara dömdes senare till ytterligare tre års fängelse för att ha tagit en urmakare och hans fru som gisslan 1992. Med ett dynamitbälte om midjan tvingade han och två kumpaner mannen att stänga av larmet och öppna montrarna i sin butik.

Jara är nu villkorligt frigiven och har en övervakare från frivårdsmyndigheten i Stockholm som ska se till att han sköter sig.

- Vi har en kontrollfunktion och ska veta var han befinner sig, men även att hjälpa honom in i samhället igen, säger Eva Samuelsson på frivårdsmyndigheten i Stockholm.

Offrens anhöriga blev inte informerade om frigivningen.

Hur ser du på att Jara blivit frigiven?

- Han var delaktig men utförde inte morden. Jag har ingen annan synpunkt än rätten. Men jag hoppas att han lärt sig något av sin fängelsevistelse, säger Göran Josberg, pappa till Daniella Josberg som var ett av offren.

"Han är målmedveten"

Jaras advokat, nuvarande Jämo Claes Borgström, tror att hans klient kan rehabiliteras.

- Han är en målmedveten och reflekterande männi-ska. Jag är övertygad om att han kan klara sig utan att begå nya brott, säger han.

Claes Borgström betonar också att Jara suttit länge i fängelse.

- Även om han dömdes för mycket allvarliga brott är det lång tid. Jag brukar jämföra med vad jag själv hunnit med under samma tid för att få lite perspektiv, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt Guillermo Marques Jara för en kommentar.

Fyra sköts ihjäl vid krogen på Stureplan

Olle Castelius, Zendry Svärdkrona