Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall – ”var planerat”

I dag åtalades Peter Madsen för att ha dödat svenska journalisten Kim Wall.

Madsen är misstänkt för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.

Enligt åklagaren var mordet planerat, och har skett genom kvävning eller skärskador i halsen.

FÖLJ DIREKTRAPPORTEN FRÅN PRESSKONFERENSEN

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I dag kom åtalet mot den danske ubåtsbyggaren och uppfinnaren Peter Madsen, 47, misstänkt för mordet på journalisten Kim Wall.

Enligt åtalet har Madsen mördat och styckat Wall i sin ubåt och ha spridit kroppsdelarna i Kögebukten. Enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen har Madsen gjort sig skyldig till mord, brott mot griftefriden och grova sexuella övergrepp.

Åklagaren: Ska ha planerat mordet

Peter Madsen har erkänt att han styckat Kim Wall och spridit kroppsdelarna i havet men nekar till mord.

Madsen har själv i förhör beskrivit det som en olyckshändelse och sagt att Kim Wall dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Men hans berättelse har därefter ändrats flera gånger i takt med polisutredningen.

Enligt åklagaren har Madsen planerat och förberett mordet. Det går inte att fastställa med säkerhet hur den svenska journalisten dödades men enligt åklagaren är det sannolikt att det skett genom att hon har fått halsen avskuren, eller kvävts.

”Extremt ovanligt och grovt fall”

”Det är tal om ett mycket ovanligt och extremt grovt fall, som haft tragiska följder för Kim Wall och hennes anhöriga. Intresset för målet är väldigt stort, men vi hoppas på mediernas förståelse för att fallets övriga bevis läggs fram i rätten och inte i pressen”, säger Jakob Buch-Jepsen i ett pressmeddelande.

Madsen åtalas även för att grovt ha brutit mot lagen om sjösäkerhet. Åklagaren vill också att Peter Madsens ubåt, som är beslagtagen, ska förstöras.

Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts visar att Madsen inte lider av en allvarlig psykisk störning, men anses däremot farlig för sin omgivning.

Madsens advokat Betina Hald Engmark säger till Aftonbladet att hon kommer att besöka sin klient senare under dagen och gå igenom åtalspunkterna.

– Jag har därför inga kommentarer just nu, säger hon till Aftonbladet.

Rättegången inleds i mars

Rättegången – som väntas pågå under åtta dagar – inleds den 8 mars.

Det var den 10 augusti 2017 som journalisten Kim Wall åkte ut för att göra ett reportage om Madsen i hans hemmabyggda ubåt. Men hon återvände aldrig och ett stort sökpådrag sattes igång. Runt två veckor senare hittas en kvinnokropp i vattnet utanför Vestamager som tillhör Kim Wall. Därefter har ytterligare kvarlevor hittats, nedsänka till havsbottnen med metallbitar.

Riskerar långt fängelsestraff

Om Peter Madsen döms riskerar han ett mycket långt fängelsestraff.

I första hand har åklagaren krävt att Madsen döms till livstids fängelse. I andra hand till förvaring – ett straff för mycket grova brott i Danmark som påminner om livstidsfängelse i Sverige. Den stora skillnaden är att det aldrig kan omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Skulle Peter Madsen dömas till förvaring hamnar han sannolikt på Anstalten vid Herstedvester i Alberstlund – en psykiatrisk specialinstitution. Här avtjänar fångar som är dömda för mord, grovt våld, våldtäkt eller andra grova sexualbrott sina straff.

Publisert:

LÄS VIDARE