Uppgift: Sverige förhandlade om amerikaner

TT

Publicerad 2018-03-18

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho under sitt besök i Stockholm.

Sverige uppges ha förhandlat om frisläppandet av tre amerikanska fångar i Nordkorea med den nordkoreanske utrikesministern under besöket i Stockholm.

Enligt CNN:s källor är det en viktig fråga för att USA ska komma till förhandlingsbordet.

De amerikanska medborgarna Kim Hak-Dong, Kim Sang-Duk och Kim Dong Chul, som alla sitter fängslade i Nordkorea, stod högt på dagordningen vid helgens möte, rapporterar CNN med hänvisning till källor med insyn.

Sverige ska ha lagt stor vikt vid frågan under samtalen med den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong-Ho.

Har skyddsmaktsuppdrag

– Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgifterna.

En av CNN:s källor uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppande som något som skulle leda framåt. Frågan ska även ha lyfts i samtalen då Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol besökte Sverige i januari.

Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk fängslades i Nordkorea förra året anklagade för "fientliga handlingar". Kim Dong-Chul har suttit fängslad sedan 2015 anklagad för att ha spionerat i landet.

"Alltid en öppning"

– Generellt kan man säga att diskussionen kring konsulärfallen alltid är en öppning för dialog om andra saker som rör säkerheten på Koreahalvön. Det är en av de ingångar som finns, säger Jerker Hellström, forskningsledare med fokus på Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut.

UD kommenterar inte om den nordkoreanska delegationen har lämnat landet ännu. Överlag är det få detaljer från mötet som har framkommit.

– Det är en påminnelse om hur pass känsligt det är, hur pass hårt informationen hålls, och hur viktigt det är att de här samtalen genomförs utan att det sker några läckor, säger Jerker Hellström.

Pratade säkerhetsläge

Efter första hela mötesdagen i Stockholm meddelade svenska UD att samtalen under lördagen främst handlat om säkerhetsläget på den koreanska halvön.

"Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer".

Medan diskussionerna pågick i Stockholm bekräftade också det finska utrikesdepartementet att Finland ska stå värd för ett inofficiellt möte mellan representanter för Nordkorea, Sydkorea och USA nästa månad. Utöver kärnvapenförhandlingar kommer man där att diskutera de fängslade amerikanerna, rapporterar finska Yle.

USA:s president Donald Trump har tidigare tackat ja till ett möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. När, var och hur ett sådant möte kan komma att hållas är ännu oklart.

Följ ämnen i artikeln