Benny Fredriksson

Så minns Kultursverige Benny Fredriksson

Av: 

TT

NYHETER

En person med stor betydelse för kulturlivet i Sverige och som lyckades bygga upp en viktig institution mitt i huvudstaden.

Så beskrivs Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, av vänner och kollegor efter sin bortgång.

– Jag sörjer en vän. En person som gjorde väldigt mycket för svensk teater, säger Madeleine Sjöstedt, före detta kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till Dagens Nyheter.

På Twitter skriver sångerskan och skådespelaren Sarah Dawn Finer, som spelat i uppsättningen av "Cabaret" på teatern, att det inte finns ord för det som har hänt.

Även sångerskan Lisa Nilsson sörjer Benny Fredriksson i ett inlägg på Twitter.

"Käre vän och teaterchef. Jag är bortom förstånd, förtvivlad och chockad över din hastiga bortgång", skriver sångerskan.

”Passionerat avtryck”

I tolv år arbetade Benny Fredriksson vid Riksteatern och Stockholm stadsteater. 2002 blev han institutionens teaterchef och från 2013 till slutet av 2017 var han vd för Kulturhuset Stadsteatern. SVT:s vd Hanna Stjärne understryker vad Fredriksson betytt för Kultursverige.

"Sörjer en varm, alltid intresserad samtalspartner. Med stort och passionerat avtryck i svenskt kulturliv har Benny Fredriksson lämnar oss alldeles för tidigt", skriver hon på Twitter.

Förändrat Kulturhuset Stadsteatern

Även DN:s kulturchef Björn Wiman betonar Fredrikssons betydelse för kulturlivet.

"Svensk teater hade inte varit det den är i dag utan Benny Fredriksson. Sedan han tillträdde som chef för Stockholms stadsteater 2002 har han i grunden förändrat institutionen", skriver Wiman.

DN:s kulturchef Björn Wiman.

I Expressen skriver Gunilla Brodrej att teaterchefen byggde upp något fantastiskt mitt i huvudstaden.

"Det viktigaste Benny Fredriksson gjorde gällde publikarbetet – att göra teatern till allas teater. Alla i salongen skulle känna sig välkomna och ingen skulle känna sig mindre värd".

Den 7 december avgick han från sin tjänst som vd på Kulturhuset Stadsteatern efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Benny Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien. Han blev 58 år.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Stadsteatern ställer in föreställningar – håller minnesstund

ÄMNEN I ARTIKELN

Benny Fredriksson

Björn Wiman

Sarah Dawn Finer

Lisa Nilsson

Stockholms stadsteater

Kulturhuset Stadsteatern