Över hundra åtalas för brott mot nya mobilförbudet

avMira Micic

NYHETER

Mobilen i handen när du kör?

Det är ett bötesbrott men du kommer troligen att åtalas – även om du erkänner direkt eller bara klickat bot samtalet.

– Det kostar samhället mycket pengar, det måste finnas ett bättre sätt att hantera det på, säger en av dem som dömts.

Den 1 februari 2018 ändrades trafikförordningen, som egentligen är en skärpning av en redan existerande lag.

Tidigare var det bara förbjudet att till exempel använda mobiltelefon eller gps på ett sätt som gjorde föraren ouppmärksam och farlig i trafiken.

Men den nya regeln innebär totalförbud. Nu får du inte använda mobil eller annan kommunikationsutrustning som du håller den i handen medan du kör ett motordrivet fordon. Ett undantag är blåljuspersonal.

Har du åtalats eller dömts för detta? Hör av dig!

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Tanken är att den nya förordningen ska ge böter för den som bryter mot den. Vanligtvis slutar det med att man betalar böter på plats eller får ett strafföreläggande hemskickat, om man erkänner brottet.

Men så är det inte nu med mobilförbudet. Även om man erkänner, blir man med största sannolikhet åtalad.

Över hundra åtalade

Åklagarmyndighetens statistik visar att över hundra personer åtalats sedan mobilförbudet trädde i kraft.

Just nu finns endast statistik för första månaden med totalt mobilförbud. 105 personer åtalades för det nya brottet i februari.

De flesta fall avgörs utan en huvudförhandling. Men det har hänt att personer blivit kallade till rättegång.

Behöver prejudikat

Att personer åtalas fast de erkänt beror på att det ännu inte finns några prejudicerande domar. Domstolarna vill ha vägledning för att fastställa bötesbeloppet.

I några av domarna som meddelades i februari och som Aftonbladet tagit del av bestämdes påföljden till 1 500 kronor. En tingsrätt hänvisade de till två tidigare hovrättsdomar där brott mot trafikförordningen avhandlats.

Men för att få ett prejudikat behövs det egentligen en dom i Högsta domstolen.

Till TT har justitierådet Kerstin Calissendorf sagt att vägen dit kan vara lång och att det kan ta uppemot ett år innan en sådan dom kommer.

Möjligen kan det ta kortare tid, då även hovrättsdomar kan vara vägledande.

Klickade bort samtal – åtalas

– Men innan praxis har stadgat sig så kan det behövas flera hovrättsdomar eftersom det kan vara flera varianter på samma tema, sa Kerstin Calissendorff till TT.

Bland de första som åtalades finns en 27-årig man från Eskilstuna, som Eskilstuna-Kuriren först skrev om. Hans mamma ringde men han svarade inte utan klickade bort samtalet.

Han erkände att han hållit i telefonen i några sekunder när han tryckte bort samtalet, vilket stämde överens med polismannens vittnesmål, som uppgav att 27-åringen tittade på mobilen i fyra eller fem sekunder.

”Det här var löjligt”

En annan som åtalats och dömts för samma brott är en företagare från Umeå. Han stoppades av polisen fem dagar efter att mobilförbudet trätt i kraft.

– Jag kände till den nya lagen. Telefonen ringde när jag satt i bilen, jag svarade, polisen stoppade mig och jag erkände direkt, säger företagaren, som är i 40-årsåldern.

Han tillbringar en hel del arbetstid i bilen och telefonen ringer väldigt mycket, berättar han.

– Jag gjorde det jag gjorde och erkände rakryggat. Det är så man gör, säger mannen, som aldrig tidigare haft med rättsväsendet att göra.

Mannen trodde att han i och med erkännandet skulle få betala böter och lägga det hela bakom sig. Men så blev det inte. Först blev han åtalad, sedan även kallad till rättegång, där han förhördes.

– Där fick jag tre eller fyra gånger frågan om jag pratat i mobiltelefon. Jag sa ja varje gång. Med så ville åklagaren kalla in vittnen, som hade tagits dit. Sen beslutade de att inte göra det. Jag tänkte: Jösses, vad är det här? Borde jag tagit hit en advokat?

Vad hände sen?

– Jag har aldrig varit i en rättssal förr. Åklagaren yrkade inte på något, utan överlämnade det till rätten. Då skulle de överlägga, så de där nämndemän gick ut och tänkte i två minuter. Sen kom de tillbaka och sa 1 500 kronor, precis som det var i en tidigare dom i södra Sverige.

Vad tycker du om det här?

– Det var en märklig upplevelse. Det kunde skötts bättre, det här var löjligt, säger företagaren.

Han väljer att vara anonym i artikeln:

– Det här är inget stort brott, men jag tycker att det känns lite pinsamt. Samtidigt är det bra att det bra att det skrivs om det, om det nu ska det fortsätta handskas med detta på samma sätt, väcka åtal och släpa folk framför rätta. Det kostar samhället mycket pengar, det måste finnas ett bättre sätt att hantera det på, säger han.

Har du åtalats eller dömts för detta? Hör av dig!

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bilar