Nordkoreas kärnvapenprogram

Donald Trump bjuds in till möte – med Kim Jong-un

avMartin Schori, Sebastian Laneby

Efter att USA:s president Donald Trump lovat att Sydkorea skulle tillkännage något “stort” kom så det historiska beskedet strax efter klockan 01 svensk tid.

Donald Trump kommer att möta Nordkoreas ledare Kim Jong-un – som avstår från framtida kärnvapentester.

Mötet kommer att äga rum i maj.

– Stora framsteg, twittrar den amerikanska presidenten.

1 av 2 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
Sydkoreas Nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong talade utanför Vita huset.

Nordkoreas diktator lovar samtidigt att inte utföra några kärnvapenprov under tiden fram till mötet.

Det meddelade Sydkoreas säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong vid en presskonferens utanför Vita huset i Washington i natt svensk tid.

USA:s president Donald Trump har samtidigt gått med på att möta Kim Jong-un.

Trump: ”Stora framsteg”

”Kim Jong-un talade med representanter från Sydkorea om en kärnvapennedrustning, inte bara ett uppehåll. Inte heller någon missilprovning kommer genomföras av Nordkorea under denna tidsperiod. Stora framsteg görs men sanktionerna kommer att hållas till en överenskommelse nås. Ett möte planeras!”, twittrar Donald Trump.

Mötet är planerat till maj och den nordkoreanska ledaren är ”ivrig” att träffa den amerikanska presidenten, enligt Chung Eui-yong.

Ett historiskt besked – som gör Trump till den första sittande amerikanska presidenten att träffa ledaren för Nordkorea. Beskedet är också ett radikalt kursbyte efter ett år som präglats av kärnvapentester, glåpord och hot om kärnvapenkrig.

Enligt CNN, som citerar en diplomatkälla, ska sydkoreanska tjänstemän ha överlämnat ett handskrivet brev från Kim Jong-un till Donald Trump med en inbjudan, något som sedan tillbakavisas av Vita huset.

Kina välkomnar beskedet

Trump och Kim Jong-un har kastat glåpord och hot mot varandra under ett års tid. Den senaste tiden har dock spänningarna minskat något, framför allt sedan Nordkorea deltog i OS i grannlandet.

Kina, Nordkoreas främsta allierade, hyllade beskedet på fredagsmorgonen.

– Vi välkomnar den här positiva signalen från USA och Nordkorea... Vi hoppas att alla parter kan visa politiskt mod och fatta de rätta besluten, säger Geng Shuang, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet.

Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallar mötet ”ett steg i rätt riktning”, och uppmanar parterna att mötet ska bli starten på en diplomatisk process för att lösa krisen.

Kräver förberedelser

Nordkoreanska ledare har försökt få till ett möte med en amerikansk president i flera decennier, utan att lyckas. Enligt sydkoreanska diplomater tackade Trump ja till ett möte direkt – utan några villkor.

Militäranalytiker i USA varnar för att Trumps ”underbemannade” administration kan få för lite tid att förbereda sig – och att mötet utmynnar i ett pr-spektakel för den nordkoreanska regimen snarare än ett första steg mot fred, skriver Reuters.

Att Nordkorea plötsligt skulle vara berett att rusta ned sina kärnvapen är Brad Glosserman, gästprofessor vid japanska universitetet Tamaskeptisk till. Kärnvapen är inskrivna i landets konstitution, där dessa beskrivs som ett rättvisans svärd.

– Det är kulmineringen av tre generationer av ledarskap, som har lärt sig läxan av Irak och Libyen – att man riskerar att utpressas eller avsättas om man saknar kärnvapen. Nordkorea är också genuint oroliga för amerikanska hot och attacker, och kärnvapnen är det enda som de är bättre på än Sydkorea, och enda anledningen till att världen lyssnar på dem, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM