Stormen Alfrida tar fart – SMHI utökar varning

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
En bil rundar ett nerblåst träd på vägen utanför Tomelilla på nyårsdagen. Det nya året blåste in med besked.
Foto: Johan Nilsson/TT
En julgran med stukad topp kämpar i de hårda vindarna vid Åhuskärr mellan Åhus och Maglehem på nyårsdagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Gotland samt Upplands- och Roslagskusten. Arkivbild

Stormen Alfrida har dragit in över landet och skapat stora problem på många håll. Från kvällen väntas stormbyar över östra Svealand och i morgon på Gotland. SMHI har utökat sina klass 2-varningar och färjeturer har ställts in.

Ovädret som SMHI har döpt till Alfrida har redan skapat oreda. Västkusten och delarna av Skåne har drabbats av hårda vindbyar under nyårsdagen. Vindkänsliga fordon rekommenderas att undvika att köra över Öresundsbron och tidigare hölls Uddevallabron stängd för tung trafik. Även för andra delar av landet, från Jämtlandfjällen och Västerbottenskusten ner till Värmland och Gävleborg råder klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

I Skåne och Halland har många hushåll varit strömlösa, men sent på eftermiddagen verkar de flesta ha fått strömmen tillbaka. Polis och räddningstjänster har fått in larm om föremål som har slitits loss av vinden, men inga allvarliga olyckor har rapporterats.

Tåg ersätts med buss

Tågtrafiken mellan Strömstad och Uddevalla har stoppats och ersätts med bussar på grund av problem med en kontaktledning. Rederiet Stena Lina har ställt in tre färjor till Fredrikshamn under tisdagen och natt mot onsdag. Många träd har också blåst över vägar, uppger Trafikverkets presstjänst för Göteborgs-Posten.

Den högsta noteringen kommer från kuststationen Nidingen. Där uppmättes 27,5 meter i sekunden i byvind och på Hallands Väderö 26,5 meter.

SMHI tog bort klass 1-varningen för Bohuslän och Halland sent på eftermiddagen.

– Vinden ska ha kulminerat tidigare i dag och vinden avtar ytterligare under sen eftermiddag, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI.

Inställda färjor

Under tisdagskvällen tilltar i stället vindarna längs ostkusten. SMHI har utfärdat klass 2-varning för stormbyar i hela Uppsala län och Stockholms län samt Gotland. De hårdaste stormbyarna, 25-28 meter i sekunden, väntas längs Upplands- och Roslagskusten och på Gotland. I inlandet väntas bara tillfälliga stormbyar.

– För Upplandskusten och Roslagskusten gäller varningarna i natt och fram till i morgon bitti. Därefter väntas vindarna långsamt avtal. Det kommer att vara fortsatt blåsigt i morgon men stormbyarna väntas avta någon gång i morgon bitti, säger Therese Gadd.

– På Gotland blåser det upp lite senare, så där gäller klass 2-varning för stormbyar från i morgon bitti till i morgon eftermiddag.

Stormbyarna kombineras med risk för snöbyar vilket kan leda till ett besvärligt trafikläge.

SMHI har samtidigt utfärdat klass 2-varning för storm i de östra farvattnen från Mellersta Östersön och ända upp i Bottenviken. Det gör att Destination Gotland ställer in all färjetrafik till och från Gotland under onsdagen, från både Oskarshamn och Nynäshamn. Rederiet Viking Line ställer in avgångar mellan Kapellskär och Mariehamn

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik