Trump på hemlig blixtvisit till Irak

Presidenten besöker trupper efter kritiserade IS-utspelet

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsapparaten är nerstängd och försvarsministern har slutat i protest.

Då passar Donald Trump på att genomföra sitt första besök hos amerikanska trupper i utlandet.

På annandagen dök presidenten upp på flygbasen al-Asad utanför Iraks huvudstad Bagdad.

– Om IS gör något som vi inte tycker om kan vi slå till så fort och så hårt att de inte skulle förstå vad fan som hänt, sa Trump.

Det hör till traditionen att amerikanska presidenter kring jul besöker soldater som är stationerade utomlands. Under sina nästan två år i Vita huset har Donald Trump inte gjort någon sådan resa, något som han fått kritik för.

På annandagen gjorde dock Trump slag i saken. Tillsammans med hustrun Melania flög han i hemlighet till militärbasen al-Asad i Irak.

”President Trump och den första damen reste till Irak sent på juldagskvällen för att besöka våra trupper och vår militärledning för att tacka dem för deras tjänstgöring, framgång och uppoffringar, och för att önska dem en god jul”, skriver pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders på Twitter.

1 av 3 | Foto: JONATHAN ERNST / X90178

För omkring en vecka sedan meddelade Donald Trump att USA skulle ta hem sina styrkor från Syrien. Presidenten motiverade beslutet med att påstå att terrorsekten IS hade besegrats, något som en rad experter dömt ut som falskt.

Tillbakadragandet fick försvarsministern Jim Mattis att säga upp sig i protest. Det har även fått flera tunga republikanska politiker att rasa.

”Dags att använda huvudet”

När Donald Trump talade inför soldaterna utanför Bagdad så lovade han dock att amerikansk trupp kommer att bli kvar i Irak.

– Jag tror att många människor kommer att börja förstå hur jag tänker. Det är dags för oss att börja använda huvudet.

Trump fortsatte med att säga att USA kan använda Irak som en bas för angrepp mot IS. Alltså samma terrorgrupp som han tidigare beskrivit som ”ordentligt besegrad”.

– Om IS gör något som vi inte tycker om kan vi slå till så fort och så hårt att de inte skulle förstå vad fan som hänt.

Skyller på Demokraterna

Som om försvarsdebaclet inte vore nog så tampas tampas Donald Trump dessutom med stora budgetbekymmer. Precis före jul stängde delar av statsapparaten ner, eftersom presidenten vägrat vika sig gällande finansieringen av den omdebatterade gränsmuren mot Mexiko.

Även detta kommenterade Trump inför soldaterna i Irak. I sitt tal la han skulden för kaoset på Nancy Pelosi, ledare för Demokraterna i representanthuset.

– Det är Nancy som bestämmer. Det amerikanska folket kräver en mur, sa Trump.

Publicerad:

LÄS VIDARE