Jamal Khashoggi utsedd till årets person

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

Jamal Khashoggi har utsetts till årets person i ansedda Time Magazine.

Tillsammans med bland andra de gripna journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo får Khashoggi dela på utmärkelsen.

Flera våldsutsatta journalister får dela på utmärkelsen årets person när Time Magazine utser årets person 2018.

Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Förutom saudiske Jamal Khashoggi, som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, finns journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo bland de som uppmärksammas av magasinet.

De båda Reutersjournalisterna greps i Myanmar i december förra året anklagade för att ha brutit mot lagen vid hantering av hemligstämplade dokument. De båda greps när de undersökte massmordet på rohingyer i västra Myanmar.

Dessutom kommer tidningen Capital Gazette och Maria Ressa vara bland de som uppmärksammas när Time Magazine uppmärksammar journalister under samlingsnamnet ”The Guardians”, motsvarande beskyddarna.

Maria Ressa har drivit nättidningen The Rappler i Filippinerna och har åtalats för skattebrott efter att ha skrivit om president Rodrigo Dutertes övergrepp på befolkningen i landet samt rapporterat om korruptionen i landet, enligt New York Times.

Tidningen Capital Cazette utsattes i juni för en masskjutning på redaktionen när fem personer dödades och flera skadades allvarligt. Den misstänkte skytten hade tidigare stämt tidningen för förtal.

Publicerad:

LÄS VIDARE