Gå inte till oseriösa utövare!

NYHETER

Läs chattet med Björn Bengtsson om piercing

Den professionelle piercaren Björn Bengtsson chattade i dag om riskerna med kroppssmycken. De viktigaste råden Bengtsson kunde ge var att följa skötselråden och gå till en seriös utövare. Följer man de råden minimerar man riskerna att råka ut för problem. Här nedan kan du läsa chattsammandraget.

Björn Bengtsson säger: Hej... och välkomna ;) Jag heter Björn och har jobbat som piercer snart 6 år...

The Licker säger: Hej, jag vill gärna ta hål i tungan, men vilka risker finns det med att ta hål i tungan? Jag har hört att tungan kan ruttna samt att man kan förblöda. Men hur stor är risken att den ruttnar? Har du hört nåt om det?

Björn Bengtsson säger: Så länge som du följer skötselråden och lägger vikten vid att välja studio som du går till så är riskerna väldigt små. Det där med att tungan ruttnar, jag kan bara hänvisa till aftonbladet...

mariah säger: hej jag undrar om det e farligt att pierca sej i örsnibben mellan örat tror det heter tranus

Björn Bengtsson säger: Tragus. Samma skötselråd som gäller att pierca överkanten av örat. Se föregående svar.

Lars säger: Kan man undvika tandlossning och sånt med t.ex. annat material i piercingkulan?

Björn Bengtsson säger: Framför allt längden på smycket och storleken på kulorna spelar roll. Så länge de inte ligger och skaver mot tandkött och emalj så är det ingen fara. Men, överdrivet lekande med smycket är inte bra.

Submissive säger: Vad finns för risk om man peircar sin i underlivet?//Sara

Björn Bengtsson säger: Det är egentligen samma svar som ovan. Följ respektive skötselråd så blir det inga problem.

Lars säger: Är det mindre risk för komplikationer om man piercar sig hos ett proffs som samarbetar med ett sjukhus?

Björn Bengtsson säger: Samarbetet med sjukhuset behöver nödvändigtvis inte betyda något. Vi samarbetar med våra sjukhus och självklart ska man välja studio med omsorg. Man kan köpa en begagnad bil för 500 men man kan också köpa en fin Mercedez. Man kan välja var man lägger pengarna själv, men riskerna följer därefter.

lisa säger: hur är det med tandsmycken i guld som sitter fast på tanden?

Björn Bengtsson säger: Funkar jättebra. Den frågan kan du ställa till din tandläkare för vi gör inte sånt - det är tandläkaren.

Katta säger: Jag har en piercing i naveln som jag har haft i 7 år. Har aldrig haft några problem. Kan det bli problem i framtiden?

Björn Bengtsson säger: Ändringar av vanor kan leda till problem. Exempelvis om du börjar rida och har väldigt tajta byxor. Var uppmärksam.

Katta säger: Var är det störst risker med att pierca sig?

Björn Bengtsson säger: Gå inte till en oseriös utövare!!! Följ skötselråden!

Malin säger: Vad anser du om att man i en del yrken inte får ha piercingar i ansiktet?

Björn Bengtsson säger: Faktum är att det inte är upp till arbetsgivaren att avgöra det. Ingen kan förbjudas att ha piercing i ansiktet. Men jag kan ha förståelse för att arbetsgivare i exempelvis en bank inte vill ha piercade anställda. Men vi har haft fall där arbetstagaren stämt arbetsgivaren och har vunnit.

Bejron säger: Får man fråga vilken studio du jobbar/jobbat i ?

Björn Bengtsson säger: Självklart får man göra det. Federal Bodypiercing.

Katta säger: Vilka olika metaller kan man ha som piercingar? Är några säkrare än andra?

Björn Bengtsson säger: ...ligger i Linköping. Katta: I nygjorda piercings får man enligt lag inte ha något annat i titan. I läkta piercings kan man bl. a använda guld, kirurgiskt stål 316L och niodium.

Andrea säger: Om man byter smycke i en gammal piercing, vad bör man tänka på då?

Björn Bengtsson säger: Rätt storlek på smycket, konsultera din bodypiercer. Smyckesstorlekar är väldigt individuella.

Masken säger: Är det farligare med kroppspiercing än med den mer vanliga håltagningen i öronen som nästan alla kvinnor har?

Björn Bengtsson säger: Håltagning i öronen med pistol i öronen är mycket farligare!!! Du krossar vävnaden, du kan inte tvätta, det läker inte innan du byter örhänge.

anders säger: Hur stor risk, i procent, är det att man får komplikationer med sin piercing?

Björn Bengtsson säger: Låt säga att om 20 procent struntar i skötselråden som vi ger dem så kommer kanske en tredjedel av dem att få problem. MEN, alla problem går att lösa. Gå till din piercer i god tid när du märker att du börjar få problem så hjälper han/hon dig.

Andrea säger: Finns det liknande operationer som för att ta bort tatueringar för att undvika ärr efter gamla piercingar?

Björn Bengtsson säger: Konsultera en dermatolog/hudläkare. De kan slipa bort det om det är bulliga ärr, precis som med vanliga ärr.

Björn Bengtsson säger: Har ni fler funderingar eller frågor gå gärna in på vår sajt www.federal.nu. Tack för mig!