Asrins pappa häktades i dag

NYHETER

Var lugn och samlad i rätten

Asrin Masifis pappa häktades i dag – på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin dotter.

Han var lugn och samlad när han leddes in i rättssalen.

Rätten avfärdade dock alla misstankar mot den 19-åriga lillasystern.

- Hon är glad över att få komma hem till sin familj. De står varandra väldigt nära, säger hennes advokat Thomas Martinson.

Häktningsförhandlingarna mot Asrin Masifis 48-årige pappa och lillasyster hölls bakom stängda dörrar i Sollentuna tingsrätt i dag.

Pappan var lugn och samlad när han leddes direkt in i rättssalen. Redan under dagens förhandling valde åklagaren att gå igenom rättsläkarens utlåtande, eftersom det spelar en avgörande roll i det pågående fallet.

- Det är en viktigt del, säger vice chefsåklagare Jan Axelsson till aftonbladet.se.

Förhandlingen tog hela en och en halv timme. Och rätten valde att gå på åklagarens linje.

På sannolika skäl misstänkt för mord

Pappan häktades på den starkare graden – på sannolika skäl misstänkt för mord. Men 48-åringens advokat Thomas Olsson anser att bevisningen mot pappan är svag.

- Det här är en stor besvikelse för mig och min klient, säger Thomas Olsson till TT.

Efter att pappan häktats inleddes förhandlingen mot Asrin Masifis 19-åriga lillasyster. Hon har suttit anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, men vid 13-tiden i dag försattes hon på fri fot.

- Det föreligger inte ens skälig misstanke om skyddande av brottsling, sa rättens ordförande.

Åklagaren överraskad av beskedet

Polisens teori är dock fortfarande att pappan strypte Asrin Masifi, 21 och att lillasystern ska ha hjälpt honom genom att undanröja bevis och inte berätta om mordet. Åklagaren Jan Axelsson är förvånad över dagens besked. Han anser att det skulle vara omöjligt för lillasystern att inte märka ett pågående mord.

- Jag hävdade det. Men rätten tyckte inte det. Jag bedömde det som att hon i varje fall skulle ha setts som skäligen misstänkt, säger Jan Axelsson.

Lillasysterns försvarsadvokat Thomas Martinson är nöjd med beslutet. Att 19-åringen befann sig i lägenheten anser han inte räcker för att misstänka ett brott.

- Det är tveksamt om det är en straffbar handling om en nära anhörig underlåter att informera polisen om vem som eventuellt är gärningsman, säger Thomas Martinson.

19-åringen har dock inte gjort några sådana medgivanden. Hon har hela tiden hållit fast vid sin berättelse och säger att syster begått självmord.

Stryptes till döds

Asrin Masifi mördades den 26 april. De enda som var med henne i familjens lägenhet i Märsta var pappan och lillasystern, några familjemedlemmar hade gått för att handla. Polisen misstänkte till en början att Asrin Masifi hade hängt sig, men den rättsmedicinska undersökningen visade att skadorna på hennes hals inte kunnat orsakas av den sjal som hittades vid hennes kropp.

Både Asrin Masifis pappa och lillasyster har hela tiden nekat till att de skulle ha något med hennes död att göra. Familjen står bakom dem och är glad för lillasysterns skull.

- Det här är en oerhört sammansvetsad familj. Man lever nära varandra och har väldiga känslomässiga bindningar, säger Thomas Martinson som träffade delar av familjen i går.

- De står varandra väldigt nära. Det är ett av de frågetecken som kom upp när brottsmisstankarna såg ut så här.

Tidigare artiklar:

Mattias Lundell, Andreas Harne