Död man blir pappa för andra gången

NYHETER

Hustrun inseminerades med nedfryst sperma

För andra gången har den engelska kvinnan inseminerat sig med sperma från sin bortgångne make och fått ett barn.

Maken har varit död i sju år.

Diane Bloods make Stephen dog för sju år sedan. Stephen Blood insjuknade i hjärnhinneinflammation och låg i koma i februari 1995. Han hölls vid liv av maskiner då hon bestämde sig för att ta vara på hans sperma och frysa in den för att senare kunna insemineras, bli gravid och föda hans barn.

I veckan fick hon sitt andra barn med maken.

- Hon är överlycklig. Det här är vad hon ville, sade Mike McMahon som är pappa till Diane Blood.

Sonen Joel Michael förlöstes med kejsarsnitt. Både mor och son mår bra efter ingreppet, rapporterar den engelska tidningen The Sun. Även i december 1998 sedan då den första sonen Liam föddes, förlöstes hon med kejsarsnitt.

Kämpade för att få föda makens barn

Diane Blood som kommer från Worksop, Nottinghamshire i Storbritannien, kämpade länge för rätten att få föda sin döde makes son. Fallet kom till domstol som dömde till Diane Bloods fördel. Rätten kom fram till att hon hade rätt att använda sperman – dock inte i Storbritannien. Därför fick hon resa till Belgien för att insemineras. Dit har hon rest vid båda tillfällena och blivit gravid.

Farmor glädjer sig åt barnbarnen

Gill Blood, 60, är svärmor till Diane Blood och var barnvakt åt lille Liam då hon fick samtalet från sjukhuset om det nya barnbarnet. Hon är positivt inställd till att kunna få barnbarn trots att hennes son är avliden sedan många år.

- Jag vet att min son hade varit överlycklig. Han älskade verkligen barn och kom så bra överens med sina syskonbarn. Han skulle ha älskat att Liam fick en liten bror. Stephen är i våra tankar idag. Vi är alla så lyckliga, sade hon.

Susanna Vidlund