De kostar 36 miljoner - varje år

NYHETER

Sverige hinner inte skicka hem utländska fångar

Utländska fångar kostar Sverige miljontals kronor varje år.

I onödan.

Kriminalvården hinner inte skicka hem dem.

Foto: VILL HELST STANNA Utländska fångar kan tvingas att avtjäna sitt straff hemma, men Kriminalvårdsstyrelsen hinner inte med att handlägga alla avvisningar.

Länskriminalpolisen i Stockholm har identifierat omkring 600 balter som kommer till landet enbart i syfte att begå brott. Alla poliser som Aftonbladet varit i kontakt med är övertygade om att siffran skulle vara lägre om de kriminella riskerade att hamna i fängelse i hemlandet.

I dag får de om de vill avtjäna sitt straff i Sverige.

Och det vill de allra flesta medborgare från länder med tuffare anstalter än Sverige.

Dit hör Estland.

Förra sommaren slog en estländare ihjäl en 79-årig man på Gärdet i Stockholm. Därefter väntade han in polisen och anmälde sig själv som mördare. Motivet: att få komma till ett svenskt fängelse.

Han kan bli den förste

Estländaren dömdes och sitter nu på Kumlaanstalten.

Detta trots att Sverige kan tvinga personer att avtjäna sitt fängelsestraff i hemlandet om det finns ett beslut om utvisning. Möjligheten har funnits sedan 2000 och gäller medborgare från Norge, Island, Makedonien, Polen, Estland och Georgien.

Hittills har den aldrig utnyttjats. Men den morddömde estländaren som ville till en svensk anstalt kan paradoxalt nog bli den förste som tvingas tillbaka mot sin vilja.

Har inte tid med arbetet

Efter ett halvt års handläggning fick han för två veckor sedan veta att han ska till estniskt fängelse. Han har en vecka till på sig att överklaga till svenska regeringen. Sedan väntar myndigheterna i hemlandet på att ta över.

Det finns fler.

Ytterligare minst 50 utländska fångar borde skickas hem, enligt Kriminalvårdsstyrelsen.

Men Kriminalvårdsstyrelsen har inte tid med pappersarbetet.

Under tiden kostar fångarna minst 100 000 kronor om dagen - eller 36 miljoner om året.

Just nu arbetar ingen handläggare med att förbereda fler återvändanden.

I våras var de två personer.

- Vi har ändå inlett processen, men det hade varit önskvärt om det gick fortare, säger Gunnar Engström, tf generaldirektör vid Kriminalvårdsstyrelsen.

Hittills har ingen blivit tvingad att återvända

Camilla Norström