Styckmord sker oftast i panik

NYHETER

Han är man och över 30. Oftast styckar han sitt offer i panik för att göra sig av med kroppen.

Men en liten andel styckmördare njuter av handlingen.

– Man brukar dela in styckmord i defensiv och offensiv styckning, säger Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

Vad är det första du tittar på när du undersöker ett styckmord?

– Vem är offret? De allra flesta styckmord är defensiva. Någon har grälat med sin fru eller flickvän och så har det gått överstyr. Mannen drabbas av panik och styckar kroppen för att få den ut ur lägenheten.

– När det gäller en offensiv styckning så har man ihjäl offret genom strypning eller annat våld och sedan har man ett lik som man kan göra vad man vill med.

Finns det andra skillnader?

– Den som styckar en kropp enbart för att göra sig av med den vill oftast ha så små delar som möjligt. Man sågar vid fotleden, knäleden och så vidare.

– Men är det fråga om en offensiv styckning har mördaren helt andra önskemål. Han brukar göra sig av med armar och ben, men behålla kroppen och huvudet. Ofta är brösten bortskurna och hela bukhålan utrensad.

Hur är en typisk offensiv styckmördare?

– Det är så gott som alltid en man. Han har varit med ett tag och är över 30. Han har kanske börjat med misshandel och våldtäkter och så går han vidare på den inslagna vägen. Han vet vad han vill.

Tidigare kända styckmord

Katarina Sternudd