Light-läsk kan göra dig dummare

Sötningsmedlet dödar hjärnceller enligt norsk rapport

Du blir dummare av Light-produkter.

Den slutsatsen drar forskare vid universitetet i Trondheim i en färsk rapport.

- Jag har slutat dricka light-läsk helt och hållet, säger forskarstudenten Elisabeth Hetle.

Foto: per björn

1996 genomförde amerikanska forskare ett försök att kartlägga aspartam.

Den slutliga rapporten visade en koppling mellan sötningsämnet, som oftast säljs under varunamnet Nutrasweet, och den tioprocentiga ökningen av hjärntumörer i USA sedan det introducerades i början av 1980-talet.

Rapporten publicerades i Journal of neuropathology and experimental neurology, den officiella tidningen för de amerikanska neuropatologerna.

Men man kunde aldrig bevisa att det var just aspartam som orsakat ökningen av hjärntumörer, men forskarna pekade ändå på behovet av att undersöka medlets effekter vidare.

”Cola Light en kalori, men vad sker med hjärnan?” är titeln på forskningsrapporten som nyligen godkändes vid den medicinska institutionen på NTNU, Norges Naturvetenskapliga och Tekniska Universitet.

Där kommer de norska forskarna fram till att aspartam dödar hjärnceller i massor.

Barnen extra känsliga

Efter 400 försök med en halv miljard hjärnceller från möss, kom man fram till en allvarlig slutsats: Ur hälsosynpunkt bör man vara sparsam med bruk av produkter som innehåller aspartam!

- Kanske speciellt barn efter de områden i hjärnan där inlärningsförmågan sitter påverkas negativt, säger forskarstudenten Elisabeth Hetle som själv helt slutat dricka light-läsk efter sina upptäckter, till Dagbladet.

Hon har svårt att förstå varför ingen gjort denna undersökning tidigare.

- Jag vet inte om det bara är så att ingen tänkt på det? säger hon.

Aspartam är i dag godkänt i så gott som alla västliga land och vid Coca Cola tar man larmet om sötningsmedlets skadeverkningar med ro.

- Det här påståendet har vi hört förr och vi har svårt att ta det på allvar. Aspartam är det mest testade sötningsmedlet i världen, säger Coca Colas informationsdirektör för Norden, Kristen Schultz, till Dagbladet.

- Men vi skulle ändå gärna ta del av resultatet av undersökningen.

Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket, anser inte att det finns någon anledning att vara orolig för att till exempel dricka light-läsk.

- Det är svårt att uttala sig när jag inte vet exakt hur studien har gått till. Men aspartam är vanliga aminosyror som finns i maten. Att det skulle leda till att hjärnceller dör låter helt otroligt.

Enligt Nils-Gunnar Ilbäck finns ingen vetenskaplig rapport som beskriver någon biverkan av aspartam.

- Det har cirkulerat en hel del rykten om att det ska vara skadligt. Men när man sedan följt upp det så har det visat sig att det inte stämt.

Han tycker inte det finns något akut behov av att genomföra någon ytterligare kontroll av sötningsmedlet.

- Men jag ska ta del av rapporten och inom EU håller man dessutom noggrann kontroll på vilka nya rön som framkommer.

Aspartam

Marcus Noterius, Fredrik Rundkvist