Han tränades för terrordåd

NYHETER

New Yorks borgmästare: USA-talibanen borde avrättas

Den amerikanske talibansoldaten tränades för att utföra terroristdåd.

John Walker Lindh, 20, har under förhör medgett att han i ett av al-Qaidas läger utbildades i att hantera sprängmedel och gift.

Han träffade Usama bin Ladin flera gånger.

De nya uppgifterna ökar risken att taliban-amerikanen döms till döden i en rättegång.

Amerikanske John Walker Lindh stred inte bara på talibanernas sida som en "vanlig" soldat. Han var specialtränad för att utföra terrordåd och har bland annat lärt sig hur man uppträder på flygplatser utan att väcka uppmärksamhet.

John Walker Lindh har under nio dagar förhörts ingående om vad han gjort i Afghanistan.

Förhören har inte offentliggjorts men tidningen Newsweek har talat med källor som tagit del av samtalen.

- Han var ingen oskyldig åskådare, säger en källa i Newsweeks nummer som kommer ut i dag. Det här var ingen traditionell soldatträning. Walker tränades för att utföra terrordåd.

Sitter fängslad i container

Walker Lindh har efter sin inledande tystnad varit mycket tillmötesgående vid förhören som mestadels skett i den militärbas i Kandahar där han fram till helt nyligen suttit fängslad i en fartygscontainer omgiven av taggtråd.

Amerikanen har enligt Newsweeks källor berättat att han inte bara stred på talibanernas sida utan också var medlem av al-Qaida. Han tränades i deras läger i en rad terroristfärdigheter. Bland annat hur man hanterar sprängmedel och olika typer av gifter. Han fick också lära sig hur man uppträder på flygplatser för att inte väcka uppmärksamhet.

Under träningen träffade han flera högt uppsatta al-Qaidaledare, bland andra Usama bin Ladin.

För al-Qaida var Walker Lindh en guldklimp. En amerikan har helt andra möjligheter att på hemmaplan slinka igenom säkerhetskontroller och utföra terrordåd.

Avslöjandena om Walker Lindhs djupa inblandning har fått justitieminister John Ashcroft att be jurister att specificera tänkbara åtalspunkter mot John Walker Lindh, särskilt de som kan ge dödsstraff.

"Låt honom vittna mot ledarna"

Walker Lindhs agerande när CIA-agenten Mike Spann dödades under en fånguppror i Mazar-i-Sharif ska granskas ingående. Spann förhörde Walker Lindh alldeles innan han slogs ihjäl av revolterande talibanfångar.

Även New Yorks borgmästare Rudy Giuliani sa i går att han tycker att dödsstraffet allvarligt borde övervägas i taliban-amerikanens fall.

Andra menar att det vore bättre att använda John Walker Lindhs vittnesmål i militära tribunaler mot andra al-Qaidamedlemmar, inte minst de högsta ledarna.

John Walker Lindh sitter just nu på krigsfartyget USS Peleliu i Arabiska havet i väntan på att USA ska bestämma vad som ska hända med honom.

Hans föräldrar Marilyn Walker och Frank Lindh säger i ett uttalande att de älskar sin son och att de vill att han snarast ska få tala med en advokat.

- Vi ber folk att inte döma honom innan vi vet alla fakta, säger de.

Wolfgang Hansson, New York