Bush vet inte vad demokrati är

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs hela chatten med America Vera-Zavala från Attac

Argile säger: Hur tror du Irakkrisen kan lösas nu, när det gått så långt?

America Vera-Zavala säger: vilken kris? Diktatorer finns det över hela världen, dels ska man uppmuntra folket att göra demokratiska revolter dels på diplomatisk väg - aktiv diplomati från Sveriges inaktiva diplomati.

Mr Big säger: Vad gör Attack för att lösa irak kriget?

America Vera-Zavala säger: det stavas Attac: det vi gör är att kämpa för fred, och den viktigaste lösningen är att kämpa för global rättvisa, genom att utrota hungern utrotar vi terrorismen.

Kung Kokos säger: Det snackas mycket om den humanitära katastrof som kommer om FN går ut i krig mot Irak, men vad tror du att konsekvenserna blir om det INTE blir krig? Husseins ställning stärks, mellanöstern blir oroligare och så vidare..... vad tror du?

America Vera-Zavala säger: det ÄR redan humanitär katastrof i regionen, den rasistiska staten Israel dödar dagligen kvinnor och barn i Palestina och håller palestina under total ockupation.

lasse säger: Vad är det för skillnad på motståndet som är nu mot krig och det som var runt 68-72 med FNL och vänstereran ??

America Vera-Zavala säger: det stora skillnaden är att denna fredsrörelsen är större, 15 februari 2003 kommer vara en stor referns i fredsrörelsens historia, en annan stor skillnad är att vi har börjat mobilisera INNAN kriget mot Iral brutit ut .

lasse säger: Kan inte Saddam störtas som Milosevic gjordes i Jugoslavien? Att en motståndsrörelse liknande OTPOR och en stark opinion störtar Saddams regim ?

America Vera-Zavala säger: jo absolut, det bästa vore om man lämnade Sadam Hussein att störtas av sitt eget folk, när ett folk är så pressat är det svårare att kämpa mot en egen diktator när man har en större o grymmare diktator som Bush att vara rädd för.

jai säger: Hej! Jag undrar hur t ex ert arbete kan bidra till direkt fred i Mellanöstern. Tänker på de ekonomiska intressen som finns i regionen för de västerländska länderna?Kram.

America Vera-Zavala säger: en sak man kan göra är att åka ner som mänsklig sköld och genom icke-vålds aktioner hjälpa motståndet mot cokupationen, bojkotta ALLA israeliska varor i Sverige och bedriva opinion om det fruktansvärda läget där, rörelsen man kan åka ner med heter ISM.

kk säger: kommer Sverige drabbas om det blir krig i Irak?

America Vera-Zavala säger: JA alla kommer drabbas av ekonomisk nedgång men det viktigaste är att vi måste, om kriget bryter ut, bryta mot normaliteten, inte gå vidare som om allting vore som vanligt, vi måste strejka på skolor, på arbetsplatser, stänga affärer, blockera ingångar till ambassader och till vapenproducenter, hitta på tusen nya sätt att bedriva civil olynad - och stödja Greenpeace aktivisterna som idag blivit gripna.

USA säger: Menar du att en missil skulle bry sig om mänskliga sköldar ? Det är ju absurt....genom att uppmana folk till att ställa upp som sköldar bidrar man ju till ännu fler oskyldiga offer.

America Vera-Zavala säger: en missil bryr sig inte om mänskliga sköldar därför skulle jag inte åka som mänsklig sköld till Irak men jag har gjort det i Palestina och det funkar för där använder man ofta bulldozers, tanks och vanliga skjutvapen och inte alltid missiler.

lasse säger: Tror du att världsläget skulle ha sett ut så här om Gore varit president i USA istället för Bush ??

America Vera-Zavala säger: vet inte, det är klassiskt att USA istället för att ta hand om "hemma" problem bombar andra, gå och se filmen Bowling for Columbine - det finns inte socialförsäkring eller offentliga skolor i det där landet, social kamp finns där men ignoreras.

USA säger: Hur kan du påstå att Bush är en diktator ? Menar du att USA är en diktatur ?

America Vera-Zavala säger: jag tycker att han beter sig som en diktator, genom att inte lyssna på folklig opinion, det står i den svenska grundlagen att "alla makt utgår från folket" hade makten utgått från folket hade det inte varit tal om något krig, men Bush vet inte vad demokrati är, han är ju inte ens demokratiskt vald eftersom det egentligen inte var han som vann valet !!!

Africa säger: Hej. Är Attac mot våld per se - alltså är ni emot alla våldsyttringar - eller kan våld vara berättigat i vissa fall?

America Vera-Zavala säger: jag tycker att våld kan vara berättigat i vissa fall, för att försvara sig själv, när inga andra alternativ finns (som i Colombia) men också exempelvis mot vapenfabriker eller vapen så kan man förstöra dem och det är berättigat?

m säger: Hur stor är risken för kärnvapen tror du?

Stå på dig också, du är en av mina stora förebilder!

America Vera-Zavala säger: jag vet, kärnvapen är det mest inhuma vidriga vapen som finns, och det skrämmer mig, skrämmer för att det dels finns i länder som har heltokiga regeringar som Israel eller Nordkorea och dels i fattiga länder som Indien - pengarna borde gå till landreformer och teknologisk utveckling o TACK för att jag är en förebild, jag tror att du är lika bra som jag så länge du kämpar för fred.

Benkt E säger: Kriget mot Irak kommer sätta igång väldiga kedjereaktioner världen över,tror du att det kommer att märkas i Sverige?

America Vera-Zavala säger: det märks redan, 60 000 på gatorna i Stockholm 15/2, skolstrejker, människor som är beredda att visa vad de tycker, och förhoppningsvis kommer det märkas mkt mkt mer.

Gunte säger: Hur kan det komma sig att en massa länder kan stödja krig fast medborgarna säger nej? Vad säger det om våra "demokratier" egentligen?

America Vera-Zavala säger: det säger antingen att de regeringar vi valt är analfabeter för att de inte kan läsa tidningen och se hur stark opinionen är MOT krig eller att de inte bryr sig om folkstyre när det inte passar, jag tror på det senare eftersom vissa hävdar att de har bevis på att Göran Persson kan läsa och skriva.

Kenta H säger: Tror du att USA kommer att sätta samma press på Nordkorea som man har gjort mot Irak??

America Vera-Zavala säger: nej, för Nordkorea är inte lika viktigt för att upprätta den globala ordningen vilket är målet med kriget mot terrorismen och anfallskriget mot Irak.

Zebastian säger: jag förstår mig inte på er som vill ha fred. Om Bush vill ha fred nu så kommer Saddam att komma med hot likaså Usama eftersom de är kapabla att göra något idiotiskt, så varför inte få bort dem före de hinner göra något ?

America Vera-Zavala säger: för att det mest idiotiska av allt är krig, man kan inte bomba bort problem, och man kan inte döda social och global orättvisa, det finns massa massa diktaturer i världen, men frågan är: ska vi bomba bort alla dem eller kämpa hemma för att vatten inte ska privatiseras som håller på o händer i Sverige?

carro säger: Anser du att demonstranternas våld i Göteborg var berättigat?

America Vera-Zavala säger: nu ska vi ses här, jag tycker att det var infantilt och idiotiskt att kasta sten, krossa skyltfönster osv MEN att försvara sig mot polisens övergrepp kan vara berättigat, det beror hur omständigheterna är.

Larra säger: Varför är ni mot globaliseringen när det är den enda vägen till att utrota svält, krig, diktatur och ge demokrati och rättvisa?

America Vera-Zavala säger: den neoliberala globaliseringen skapar allt det där du radar upp, jag vill ha en globalisering med global demokrati, social rättvisa och omfördelning som ger fred

ted säger: Hej!Funderar Attack på att skapa nätverk i länderna i Mellanöstern! Detta tror jag skulle gynna demokratin mot de despotiska länderna, tror du det?

America Vera-Zavala säger: Attac startas upp där det finns intresse, det finns bra och intressanta demokratiska krafter i Mellanöstern och de borde naturligtvis uppmuntras ännu mer genom att hålla kontakt och genom att åka dit .

hejåhå säger: Du anser alltså att "våld" mot vapenfabriker är ok? Det borde med andra ord vara acceptabelt om USA bombade irakiska vapenfabriker etc?

America Vera-Zavala säger: nej, för att förstöra vapen är en del i kampen att förhindra krig, att bomba vapenfabriker är en del av kriget - hajar du?

cthulhu säger: Det var ju USA som tillsatte Saddam Hussein. Är det då inte föredömligt att de nu går in och rensar bort honom? De städar upp efter sig!

America Vera-Zavala säger: ja, det låter ju logiskt, problemet är att du skulle ge USA rätt att "städa upp efter sig" i hela världen efter de har fört och för IDAG smutsiga krig överallt, där min far är ifrån Chile finansierade de militärkuppen mot Allende och tillsatte Pinochet .

lsd säger: Håller alla andra "fredsorganisationer" med er och tycker och agerar likadant??

America Vera-Zavala säger: ja, det låter ju logiskt, prolemet är att du skulle ge USA rätt att "städa upp efter sig" i hela världen efter de har fört och för IDAG smutsiga krig överallt, där min far är ifrån Chile finansierade de militärkuppen mot Allende och tilsatte Pinocehet

lsd säger: Håller alla andra "fredsorganisationer" med er och tycker och agerar likadant??

America Vera-Zavala säger: fredsrörelsen består av väldigt många olika organisationer, nätverk, idéer och analyser och det är just mångfalden som gör oss starka

Publicerad: