Snabbtest visar om du är utbränd

1 av 2 | Foto: TESTA DIG SJÄLV Stressforskaren Hans Bäck har utvecklat utbrändhetstestet. Nu hoppas han att det snart ska utvecklas till ett enkelt gör-det-själv-test.
NYHETER

Är du utbränd?

Stressforskaren Hans Bäck har utvecklat testet som snabbt ger dig svar.

- Och förhoppningen är att det snart ska finnas ett gör det själv-test, säger han.

Hans Bäcks metod är enkel. Genom att placera en bomullstuss under tungan på testpersonen kan han mäta hur mycket kortisol som finns i kroppen.

Kortisol är det hormon som styr den psykiska hälsan och därmed indikerar utbrändhet.

När du har vaknat

Testet ska göras på morgonen. En gång när man precis har vaknat, en gång efter tjugo minuter och en sista efter 40 minuter.

- Kortisolmängden ska öka med mellan 50 och 60 procent under den tiden. Gör den inte det är man utbränd, säger stressforskaren och läkaren Hans Bäck.

- Testet kan i princip göras i vilken företagsreception som helst. Jag hoppas att det snart kan utvecklas till ett gör-det-själv-test.

Utbrändhetstestet utvecklades under nio månader på en besättning ombord på en av segelbåtarna i Volvo Ocean Race. När männen utsattes för mycket stress efter lång tid till sjöss kunde Hans Bäck se hur kortisolet inte längre ökade som det skulle.

- Männen var som utarbetade medarbetare på vilket vanligt företag som helst, säger han.

Men efter tre veckor av återhämtning i hamn började kortisolhalten öka om morgnarna igen.

Något som enligt Hans Bäck kan ses som ett bevis på att långa sjukskrivningar egentligen inte behövs för utbrända.

Viktigt att vila rätt

- Det är inte hur lång vilan är utan hur den utformas som är det viktiga, säger han.

Enligt Hans Bäck krävs det att man tar tag i och försöker förändra organisationen av arbetet. Något som han länge har arbetat med i det egna företaget Arbete och livsstil.

Med hjälp av testerna på besättningsmännen gjorde Hans Bäck även en annan upptäckt.

Värden som diabetiker

Stressen påverkade också deras genomsnittliga blodsockervärden. När männen var som mest stressade var de mycket nära värdena för en diabetikers.

Två personer var till och med per definition diabetiker.

- Det visar att stress faktiskt också kan orsaka en viss typ av diabetes. I det långa loppet kan det dessutom resultera i dödliga hjärt-kärlsjukdomar, säger Hans Bäck.

Viktoria Martinsson