Svenskar tvingas kriga - för fransmännen?

NYHETER

Krav på EU kan tvinga svenskar ut i fält

BRYSSEL

Kraven ökar på att EU intensifierar sitt militära samarbete.

Om det går igenom kan svenska soldater tvingas att rycka ut i krig för de andra medlemmarna.

Tankarna cirkulerar nu i framtidskonventet som lägger grunden till EU:s framtida grundlag. Flera tunga politiker driver på.

Nyligen undertecknade franske presidenten Jacques Chirac och Storbritanniens premiärminister Tony Blair en överenskommelse om ömsesidig hjälp.

Liknar Nato-regler

Michel Barnier, EU-kommissionär och rapportör i EU:s framtidskonvent på säkerhetspolitik, vill att alla EU-länder ska ställa upp för varandra på ett liknande sätt. Även Tyskland stödjer tanken.

Upplägget liknar det i artikel 5 i försvarsalliansen Nato:s stadgar. Den har angetts som den främsta orsaken till att Sverige inte kan gå med i Nato.

"Ingen ska tvingas"

Kommer vi inte väldigt nära ett gemensamt försvar med löften om ömsesidig hjälp vid hot?

- Nej, skillnaden är stor. För det första är detta inget tvingande. Man kan ställa upp om man vill och det är upp till varje land att besluta. För det andra handlar det om en civil ledning av en blandat civil och militär styrka, säger Sven-Olof Petersson, Sveriges EU-ambassadör.

Enligt Anders Bjurner, Sveriges representant i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, måste Sverige försäkra sig om att det inte blir en tvingande lagparagraf.

Emily von Sydow