Band från bin Ladin i tv i kväll

NYHETER

Förena er till det irakiska folkets försvar

Foto: Usama bin Ladin i en tidigare video som sänts av al-Jazeera. Inspelningen i kväll var dock utan bild.

I kväll sände tv-stationen al-Jazeera ett meddelande – som uppges komma från Usama bin Ladin.

På ett 16 minuter långt band – riktat till alla muslimer – hälsar al-Qaidaledaren:

– Förena er till det irakiska folkets försvar.

Strax efter klockan 21 i kväll sände det Qatarbaserade tv-bolaget al-Jazeera – arabvärldens motsvarighet till CNN – ett 16 minuter långt ljudband som tros komma från Usama bin Ladin.

al-Jazeera har stor trovärdighet när det gäller meddelanden från bin Ladin – tidigare sända band och videor har granskats av experter och konstaterats vara äkta.

”Självmordsattacker skrämmer mest”

al-Jazeeras Yasser Thabet säger att tv-bolaget fått ljudbandet på samma sätt som tidigare band med bin Ladin. Utan att gå in på närmare detaljer sa han:

– När du hör bandet så hör du att det är Usama bin Ladins röst.

På bandet uppmanar Usama bin Ladin det irakiska folket att utföra självmordsattacker mot amerikaner, eftersom det är vad som skrämmer Israel och USA mest.

– Vi betonar betydelsen av martyruppdrag mot fienden – dessa attacker har retat amerikanerna och israelerna mer än några tidigare, säger bin Ladin.

al-Qaidaledaren uppmanar också alla muslimer att inte samarbeta med USA mot Irak – och säger att alla muslimer som samarbetar med USA mot andra muslimer är avfällingar.

”Psykologiskt krig mot Irak

Tv-stationens chefredaktör Ibrahim Hilal säger till AP att bandet innehåller ett meddelande till det irakiska folket, som uppmanas stå orubbliga trots en hotande amerikansk attack. Och på bandet säger bin Ladin att USA just nu genomför ett psykologiskt krig mot Irak och att det irakiska folket kan vänta sig ett massivt anfall från luften.

– Oroa er inte över amerikanernas lögner och deras smarta bomber och laserbomber de letar bara efter de uppenbara målen, säger bin Ladin på bandet.

Han uppmanar också irakierna att dra lärdom av al-Qaidas erfarenheter från Afghanistan.

– Det bästa sättet att undvika luftanfall är att gräva ett stort antal skyttegravar och kamouflera dem, säger han.

Förnekade bandet

Tidigare under dagen sa USA:s utrikesminister Colin Powell att al-Jazeera fått meddelandet och planerade att sända det. Tv-bolaget förnekade dock omedelbart uppgifterna om bandet.

Men i kväll svängde al-Jazeera och i tv-bildens underkant dök ett meddelande upp:

”al-Qaidaledaren Usama bin Ladin uppmanar alla muslimer att förena sig i försvar för det irakiska folket, i ett ljudmeddelande som al-Jazeera kommer att sända senare.”

Strax efter klockan 21 började sändningen.

Mattias Lundell