Anne Kulle får behålla Gregersboda

Striden om arvet efter Jarl Kulle avgjord av Högsta domstolen

  Jag har orkat igenom med hjälp av mina två barn och tack vare vetskapen om vad Jarl ville, säger Anne Kulle till aftonbladet.se.
Jag har orkat igenom med hjälp av mina två barn och tack vare vetskapen om vad Jarl ville, säger Anne Kulle till aftonbladet.se.

Striden om arvet efter Jarl Kulle är avgjord.

Änkan Anne Kulle fick i dag beskedet av aftonbladet.se – hon får behålla sitt älskade Gregersboda.

– Det känns jättebra, säger hon.

Gregersboda ligger i Roslagen, några mil norr om Åkersberga.
Gregersboda ligger i Roslagen, några mil norr om Åkersberga.

I fem och ett halvt år har striden om arvet efter skådespelaren Jarl Kulle pågått. Nu är den över – och Anne Kulle är lättad.

– Jag har orkat igenom med hjälp av mina två barn och tack vare vetskapen om vad Jarl ville, säger hon till aftonbladet.se.

För två dagar sedan fick hon veta att en ansökan om resning samt anmälan om domvilla - att domstolen ska ha dömt fel – lämnats in till Högsta domstolen. Då kom oron och känslorna tillbaka igen.

Snabbbt besked från HD

Men beskedet från HD kom snabbt. Avslaget betyder att Svea hovrätts dom står fast – och att Anne Kulle och Jarl Kulles yngsta döttrar kan bo kvar på gården Gregersboda i Roslagen.

Striden handlar om ett äktenskapsförord från 1976. När det skrevs skulle makarnas tillgångar hållas skilda. Men äktenskapet blev långt och gården Gregersboda – som utgör den största delen av arvet – blev något av ett livsverk.

– Gården har betytt oerhört mycket, säger Anne Kulle i dag.

”Olyckligt vi inte hade ordning på papperen”

– Det är olyckligt att vi inte hade ordning på papperen. Men jag kan inte tycka att jag har gjort något fel. Allt jag har gjort har ju varit att bli änka.

Hon är övertygad om att gården till slut hamnat i de händer Jarl Kulle alltid avsåg.

– Vi satt och såg Gun Allroths porträtt av Jarl häromdagen. Det var en massa déjà vu-känslor. Han berättar inte bara om sitt arbete, utan också om gården han tyckte så mycket om och om familjen som betydde så mycket för honom, säger Anne Kulle.

Fakta / Arvet

Striden om arvet efter Jarl Kulle har pågått sedan skådespelarens död 1997.

Mattias Lundell

Publisert: