Krisen i Svenska Akademien

Per Wästberg: ”Två kvinnor offrades – en skamfäck på Akademien”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Akademiledamoten Per Wästberg, som röstade för en uteslutning av Katarina Frostenson kommenterar nu Danius avgång.

”Två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Det är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort”, skriver han i Svenska Dagbladet.

Svenska Akademiens torsdagsmöte slutade med Sara Danius avgång. Hon avgår både som ständig sekreterare och från sitt uppdrag som ledamot.

Även Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Ett villkor för att hon skulle lämna arbetet i i Akademien var att Sara Danius skulle avgå som ständig sekreterare, enligt Sara Stridsberg.

Nu uttalar sig Per Wästberg, en av de ledamöterna som röstade för att Katarina Frostenson skulle uteslutas, om dramatiken. I Svenska Dagbladet skriver han om gårdagen som ”sorgens afton”.

Måhända var beslutet en nödvändig kompromiss för att få arbetsro och komma igång med vår omfattande verksamhet. Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!”

Hoppas att de avhoppade återvänder

Per Wästberg skriver också att han hoppas att även de avhoppade ledamöterna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark tänker om och återvänder till Akademien.

”Akademien och Nobelpriset är viktigare än enskilda ledamöters väl och ve. Därför hoppas jag att de avhoppade återvänder och att inga fler utträden sker – nu när Katarina Frostenson sent omsider lovat att på obestämd tid inte delta i arbetet."

Även Anders Olsson, nu tillfällig ständig sekreterare, önskar att Sara Danius kommer tillbaka till arbetet som ledamot.

– Jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaka, och inte har lämnat sin stol som hon nu sa i går. Vi ska försöka övertala henne att göra det, liksom Lotta Lotass som jag också skulle önska kom tillbaka, så att vi får en fungerande arbetsgemenskap med en stor och levande akademie, säger Anders Olsson till P1-Morgon.

”Förödande om Stridsberg lämnar”

Ledamoten Jayne Svenungsson, som tillhör Frostensonfalangen, stämmer in i kören och hoppas att inga fler avhopp sker.

– Jag hoppas nu varmt att inte Sara Stridsberg lämnar, vilket skulle vara förödande på alla sätt. Det är ju en svår tid Akademien har framför sig, och jag kommer för egen del att göra allt jag kan för att vara med i det arbete av förnyelse som Akademien nu står inför, skriver Svenungsson i ett sms till SVT Nyheter.

Författaren Klas Östergren har under fredagen lämnat in en formell begäran om utträde ut Svenska Akademien, enligt uppgifter till SvD.

För en vecka sedan meddelade Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren att de hoppar av Svenska Akademien i ren protest, men nu skriver den sistnämnde i ett mejl till SvD att han ”i dag har lämnat in en formell begäran om utträde”.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Massiva stödet för Sara Danius efter avgången

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Per Wästberg

Sara Danius

Katarina Frostenson

Svenska Akademien