Kritik mot förslag om digital kommunikation

Av:  TT-NTB

Høyre vill att alla ska kontakta myndigheterna digitalt. Arkivbild.
Høyre vill att alla ska kontakta myndigheterna digitalt. Arkivbild.

All skriftlig kommunikation med myndigheterna i Norge ska vara digital till 2025, tycker regeringspartiet Høyre. Men förslaget möter kraftigt motstånd.

Peter Frølich, som lett Høyres digitaliseringsutskott, menar att en ökad digitalisering gör att den offentliga sektorn klarar sig med färre anställda och färre kontor.

– Jämfört med andra länder har vi både skyhög andel anställda och skyhöga kostnader knutna till den offentliga sektorn. Det gör oss till ett välfärdsamhälle, men på sikt är det inte hållbart.

Men förslaget är inte utan problem. Enligt en nyligen publicerad studie känner sig 400 000 norrmän utanför på grund av den tekniska utvecklingen. Pensionärsförbundets generalsekreterare Harald Olimb Norman tycker att förslaget i grunden är bra, men att tidsfristen är för kort.

– 2025 kommer det fortfarande att vara stora grupper som inte är med i den digitala världen. Det här blir en form av diskriminering.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik är också kritisk till förslaget.

– Det är helt otroligt att Høyre vill förbjuda dem som önskar att få information på papper att få det i framtiden. Høyre vill alltså att staten ska köra över folks egna önskningar och behov, säger han.

Publisert: