Fyrverkerier förbjöds – V vill ha lasershow

avMiriam Bratt

NYHETER

Fyrverkerier och nyårsraketer har slopats helt i Växjö kommun de senaste åren. Allt till hänsyn för djur och miljö. Men nu vill Vänsterpartiet ersätta festligheterna med en lasershow, skriver SVT Småland.

– Att inte ha någonting är inte så positivt, säger Eva-Britt Svensson (V) till SVT.

Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets idé om en lasershow istället för fyrverkerer i Växsjö kommun är inte ny. Det finns redan andra kommuner som tagit samma beslut, till exempel Boden, Linköping och Lidköping.

– Jag har sett hur mycket det har uppskattats av de kommuner som har genomfört det här, säger hon. Det är bara positivt och inte dyrare, säger Eva-Britt Svensson (V) till SVT.

Partiets önskan går i linje med kommunens avveckling av fyrverkerianvändande. Förra våren beslutade fullmäktige att förbjuda fyrverkerier nästan helt i Växjö.

Därför har kommunen inte firat med några fyrverkerier sedan Valborgsmässoafton 2015.

Flera är positiva till motionen

Kommunalrådet Anna Tenje (M) är positiv till Vänsterpartiets motion och menar att skattepengar inte ska användas till fyrverkerier, enligt SVT.

Och anledningen till att V föreslår en lasershow är att de tror att någon form av firande är viktigt för Växjöborna.

– Att inte ha någonting är inte så positivt. Vi lämnar det här förslaget så får vi se vad fullmäktige säger. Vi tror naturligtvis att fullmäktige tycker att det här är en bra idé, säger Eva-Britt till SVT.

Därför byts nyårsraketerna mot lasershow 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Växjö

Hundar

Lidköping