Mysteriet med uppspolade fötterna kan ha fått sin lösning

avSimón Bustamante

NYHETER

Mysteriet har gäckat kanadensarna i över ett decennium.

En efter en har fötter från olika personer, alla klädda i gymnastikskor, flutit iland längs med British Columbias södra kust – med kuslig regelbundenhet.

Förra veckan hittades ytterligare en fot – och nu tror sig rättsläkare veta var de kommer från, skriver New York Times.

Förra helgen gjordes ett makabert fynd på Gabriola Island, en pittoresk ö i Kanada med 4 000 invånare.

En man som promenerat längs stranden hittade en fot som enligt kanadensisk polis ska ha varit klädd i en vandringskänga.

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

Foten är den fjortonde att flyta iland längs Kanadas kust sedan 2007. Alla, förutom den senaste, har varit iklädda gympaskor – och varje gång en ny fot hittats har frågorna hopat sig.

Varför flyter de iland i just Kanada? Var kommer fötterna från? Var är resten av kropparna?

Många konspirationsteorier om fötterna

Genom åren har folk spekulerat i varifrån de mystiska och makabra fynden kommer från, allt från tsunamis och människosmugglare till sinnesrubbade fotfetischister – eller en seriemördares verk.

1 av 4 | Foto: Polisen
Skorna som satt på de fem första fötterna som hittades.

Andra har dragit slutsatsen att de flytande fötterna måste tillhöra människor som fallit överbord eller dödats i en flygplanskrasch.

Rättsläkare har också upprepade gånger försökt slå hål på alla konspirationsteorier och fantasier. När en fotvandrare 2016 hittade en fot iklädd strumpa och gympasko på Vancouver Island var rättsläkaren Barbara McLintock snabbt ute i kanadensisk nyhetsmedia och bedyrade att fötterna varken var någon ”bisarr seriemördares” eller ”lustiga små utomjordingars” verk.

Fortsätter fånga folks fantasi – trots förklaringarna

Efter att den fjortonde foten hittats förra helgen gick Andy Watson, rättsmedicinsk talesperson, också ut och sa att brott uteslutits i samtliga tidigare fall av upphittade fötter.

I stället tror rättsläkare att fötterna kan vara resultatet av självmord eller olyckor – där någon till exempel halkat och trillat ner i havet eller när en simmare dragits ut till havs av en oväntat stark våg.

Men trots alla officiella slutsatser om självmord och olyckor har de uppspolade fötterna fortsatt att fånga människors fantasi, kanske framför allt för att många av dödsfallen förmodligen inte haft några vittnen.

Oavsett vad har befolkningen i British Columbia med åren vant sig vid att deras distrikt i västra Kanada blivit oönskad slutdestination för de flytande fötterna.

Nio fötter har identifierats

Än så länge har nio av de fjorton fötterna kunnat identifieras – två av dem från samma person. Majoriteten av fötterna har tillhört män. I minst tre av fallen var skorna i storlek 42. Alla upphittade fötter tillhör inte heller kanadensare.

Andy Watson tror att de amputerade fötterna med stor sannolikhet skiljts från sina kroppar på naturlig väg till havs, för att sedan bevaras av gympaskorna. Eftersom skorna flyter i vattnet och strömmarna är starka tror Watson att kroppsdelarna kan ha spolats iland så långt som ända från Alaska.

2012 hittades en fot i en sjö nordöst om Vancouver. Senare kunde den härröras till en man vars båt vält medan han varit ute och fiskat i området – hela 25 år tidigare.

I december nosade en hund upp en vänsterfot i en svart löparsko vid Vancouvers kust. Några månader senare kunde utredarna koppla DNA till en 79-årig man, som enligt familjen försvunnit månader tidigare efter att ha lämnat sitt hem utan sin medicin.

Enligt Andy Watson kommer man försöka identifiera ägaren till den fjortonde upphittade foten med hjälp av just DNA.

Dagens tre rubriker 13 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM