Prins Harry och Meghan nu man och hustru

avTT

Foto: Gareth Fuller
Prins Harry och Meghan Markle har sagt ja till varandra.
Prins Charles för Meghan Markle fram till altaret.
Foto: Brian Lawless
Prins Harry tillsammans med brodern prins William.
Foto: Rick Findler
Meghan Markle tillsammans med mamma Doria Ragland på väg till vigseln.
Foto: Chris Radburn
Skådespelaren Idris Elba anländer med fästmö Sabrina Dhowre. Snett bakom tv-stjärnan Oprah Winfrey.
Foto: Gareth Fuller
Före detta fotbollsspelaren David Beckham tillsammans med frun och tillika forna Spice Girls-medlemmen Victoria.
Foto: Toby Melville
Tennisdrottningen Serena Williams tillsammans med maken Alexis Ohanian.
Foto: Gareth Fuller
Amal och George Clooney strålade ikapp när de anlände för bröllopet.

Prins Harry och Meghan Markle har nu sagt ja till varandra i kapellet i slottet Windsor. Man och hustru, hertig och hertiginna, i det som har kallats årets kungliga händelse.

Här är det viktigaste ur ceremonin, minut för minut.

• Klockan 14.03

Hela församlingen, inklusive de nygifta, tar ton till "God save the Queen", förutom drottningen då – som ju är den de sjunger om. Därefter skrider Harry och Meghan, hertig och hertiginna Sussex, ut ur kapellet och mottar leenden och jubel från så väl gäster som väntande supportrar utanför slottet. Och där kom kyssen. Vigseln är avslutad, alla är lyckliga.

• Klockan 13.37

Ärkebiskopen från Canterbury förklarar de båda för gifta, inför församlingen och Gud. Harry ger Meghan en ring. Meghan ger Harry en ring. Och så var det klart. Och folket jublar så det hörs in till altaret.

• Klockan 13.15

Brud och brudgum sitter lyckliga och lyssnar på biskop Michael Curry från Episkopalkyrkan i USA. Markles långa, släta klänning med sin långa slöja är designad av Clare Waight Keller. Ovanför kapellet är det tyst, för den brittiska luftmyndigheten har sett till att inga plan flyger förbi i 15 minuter.

• Klockan 13.15

Båda säger ja!

• Klockan 13.05

Nu inleder ärkebiskopen av Canterbury vigseln. Meghan Markle har tagit plats bredvid prins Harry framme vid altaret. Mamma Doria Ragland gråter, brudgummen själv har nära till tårarna och torkar näsan lite diskret med handen ett par gånger.

• Klockan 13.00

Kyrkklockorna ringer, gäster, familjer, kungligheter, brudgum och brud är nu redo att inleda ceremonin. Meghan Markle kliver ut ur bilen och beger sig in på stigen som ska göra henne till hertiginna av Sussex.

• Klockan 12.55

Nu har vi både brudens mamma och brudgummens pappa på plats. Och in rullar drottning Elizabeth. Hon bär en vårgrön kreation och viftar vant till publiken. Om bara några minuter ska vigseln inledas.

• Klockan 12.35

Spänd väntan råder nu bland de bänkade, det är fortfarande en rad framstående gäster som inväntas, däribland kungafamiljen, och sedan även självklart huvudpersonerna prins Harry och Meghan Markle. Prins Harry anländer tillsammans med sin bror, och tillika best man, prins William. De promenerar tillsammans den sista biten till kapellet i strålande sol. Bruden väntas kliva in i handlingen vid klockan 13.

• Klockan 12.15

Bruden har nu för första gången synts till. Hon fångades av Reuters kamera i bil på väg mot kapellet inför vigseln. Även delar av den brittiska kungafamiljen börjar nu anlända till kapellet. Men i vimlet i kapellet syns nu också flera kändisar från både politiken, sportvärlden, tv-världen och teatervärlden. Tennisstjärnan Serena Williams, programledaren James Corden, sångaren Elton John och förre premiärministern John Major, bland andra.

• Klockan 11.45

Det är nu en timme och en kvart innan Meghan Markle skrider in i kapellet tillsammans med Harrys pappa prins Charles. Gästerna har fortsatt att trilla in, bland annat har Amal och George Clooney anlänt, tätt följda av David och Victoria Beckham. Även sångaren Elton John är på plats.

• Klockan 11

En strid ström av gäster anländer nu till kapellet. Där finns både kändisar och kungligheter. Klädkoden lyder uppenbart frack eller kostym för herrarna och klänning och hatt, eller en så kallad coiffe, för damerna. Inga medlemmar ur det brittiska kungahuset har synts till än.

• Klockan 10.30

Gästerna till själva ceremonin börjar anlända till kapellet i slottet Windsor där vigseln ska äga rum. Cirka 600 är de till antalet och bland dem finns självklart kungligheter och dignitärer från en lång rad länder. Bland de mer "vanliga" kändisarna återfinns tennisdrottningen Serena Williams och skådisarna Angelina Jolie och George Clooney. Skådespelaren Idris Elba och tv-stjärnan Oprah Winfrey är redan på plats.

• Klockan 10

De drygt 1 000 inbjudna gästerna från "allmänheten" har börjat anlända till området i anknytning till slottet Windsor, enligt flera nyhetsbyråer. Sedan tidigare är känt att gruppen kommer att få se på när brudparet och deras gäster anländer till kapellet och när paret åker därifrån i en hästdragen vagn. Bland de inbjudna finns allt från skolelever till personal på välgörenhetsorganisationer och anställda inom det kungliga hushållet.

• Klockan 09

Drottning Elizabeth tillkännager att brudparet blir hertig och hertiginna av Sussex. Brudgummen blir även greve av Dumbarton och friherre Kilkeel.

• Klockan 08

De sista förberedelserna ses över i kapellet på slottet Windsor. Brudparet ska göra entré genom den södra porten kl 13. Över 600 gäster väntas. Vakter, poliser och soldater placeras ut längs kortegevägen. Även på taken finns beväpnad polis. Stora säkerhetskontroller gäller för besökare, där polisen visiterar alla. Även hundratals tv-team från hela världen är på plats.

• Klockan 06

London och Storbritannien vaknar till bröllopsdagen. Hundratals har tillbringat natten på gatorna för att få se brudparet. Andra har satt väckarklockan i ottan och packat matsäcken.

– Det här är ett tillfälle när hela nationen kan samlas, snarare än splittras. Det är en dag då vi kan vara stolta att vara britter, säger Kenny McKinlay, 60, från Skottland till Reuters.

Miljoner världen över väntas följa evenemanget via tv.