Österrike utvisar imamer och stänger moskéer

TT-AFP

Publicerad 2018-06-08

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.

Österrike stänger sju moskéer och utvisar flera imamer i ett tillslag mot "politisk islam".

– Parallella samhällen, politisk islam och radikalisering har ingen plats i vårt samhälle, säger landets förbundskansler Sebastian Kurz.

I sin tidigare roll som integrationsminister bidrog Kurz 2015 till en lag som förbjuder utländsk finansiering för religiösa grupper och gjorde muslimska föreningar skyldiga att ha en grundläggande positiv syn på det österrikiska samhället. Sebastian Kurz är i dag partiledare för det konservativa ÖVP och bildade som vinnare i höstens nyval regering tillsammans med högerpopulistiska partiet FPÖ.

"Bara början"

Det kan röra sig om så många som 60 imamer som får lämna landet om de visar sig vara skyldiga till att ha tagit emot pengar från utlandet. Enligt inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) kan det i slutänden bli närmare 150 personer, imamer och deras familjer, som utvisas.

– Det här är bara början, säger vicepresidenten och FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache.

Av Österrikes 8,8 miljoner medborgare är drygt 600 000 muslimer. De flesta har turkiska rötter. Tillslaget mot moskéer och imamer har inte förbättrat de frostiga relationerna mellan Turkiet och Österrike. President Erdogans talesman Ibrahim Kalin kallar beslutet är ett försök att normalisera islamofobi och rasism.

"Det här är ett försök att peka ut muslimska grupper för att vinna billiga politiska poänger", skriver han på Twitter.

Barn i uniform

I april spreds bilder på hur barn i en moské spelar upp slaget vid Gallipoli. De bär uniform, viftar med turkiska flaggor och spelar sedan döda. "Liken" läggs på rad, draperade i turkiska flaggor. Moskén drivs av ATIB, förbundet för turkisk-islamska kulturföreningar, som har sin bas i tyska Köln och är en gren av Turkiets religionsmyndighet Diyanet.

Bilderna ledde till en utredning som ligger till grund för regeringens beslut att utvisa imamerna och stänga moskéerna.

ATIB har fördömt bilderna och kallat händelsen "ytterst beklaglig".