Trump förutspådde avgången på Twitter – för fem år sedan

avHans Österman

NYHETER

Donald Trump har inte uttalat sig om skandalen där hans motståndare tvingades avgå efter anklagelser om våld mot kvinnor.

Det behöver han inte.

Redan för fem år sedan förutspådde Trump i en tweet att det skulle hända.

New Yorks högste åklagare, demokraten Eric Schneiderman, 63, har profilerat sig som motståndare till Donald Trump och höll en hög profil under metoo-upproret. Bland annat stämde hans ämbete filmproducenten Harvey Weinstein vars rapporterade övergrepp startade hela rörelsen.

Under natten mot tisdag, svensk tid, ödelades hans karriär på nolltid. I ett långt reportage i New Yorker Magazine anklagas han för våld och hot av fyra kvinnor. Bara några timmar senare meddelade Schneiderman sin avgång.

1 av 3 | Foto: MICHAEL LOCCISANO / GETTY IMAGES
Michelle Manning Barish och Tanya Selvaratnam är två av de fyra kvinnor som anklagar New Yorks högsta åklagare för våld och hot.

Tidigare under natten hade han i en tweet nekat till anklagelserna om fysiska övergrepp, men erkänt att han deltagit i frivilliga sexlekar:

”I privata intima relationer har jag deltagit i rollspel och andra ömsesidiga sexuella aktiviteter. Jag har inte misshandlat någon. Jag har aldrig deltagit i sex som inte varit frivillig, en gräns jag aldrig skulle gå över.”

Kvinnorna nekar till rollspel

Två av de fyra kvinnorna träder fram med namn. De berättar bland annat att Schneiderman slagit och tagit stryptag på dem mot deras vilja – och de nekar kraftfullt till att våldet skulle ha utövats under någon form av sexuellt rollspel.

– Helt plötsligt bara slog han mig i ansiktet, hårt och med öppen hand. Slaget träffade direkt vid örat. Det var fasansfullt och kom från ingenstans. Det ringde i örat. Jag förlorade balansen och föll baklänges på sängen, säger Manning Barish, en av kvinnorna.

Efter hans avgång på tisdagen meddelade åklagarmyndigheten på Manhattan att anklagelserna mot Schneiderman ska utredas.

Donald Trump har under tisdagen inte uttalat sig om skandalen som fällde hans antagonist. Men redan 11 september 2013 förutspådde han avgången i en tweet. Han drog paralleller till två demokrater som tvingats bort efter sexskandaler: kongressledamoten Anthony Weiner och guvernören Eliot Spitzer.

”Weiner är borta, Spitzer är borta – näste man blir lättviktaråklagaren Eric Schneiderman. Är han en skurk ? Vänta och se, värre än Spitzer och Weiner.”

Sonen Donald Trump Jr har under tisdagen kommenterat Schneidermans avgång offentligt och har gottat sig åt skandalen i flera tweets.

Weiner avslöjades gång på gång

Anthony Weiner – som var gift med Hillary Clintons nära medarbetare Huma Adebin – har flera gånger ertappats med att ha skickat grova sexbilder till kvinnor. I juni 2011 avgick han från kongressen efter ett sådant avslöjande.

Några år senare försökte han kandidera till borgmästarposten i New York, men fick kampanjen förstörd av nya uppgifter om sexbilder, skickade även efter att han lämnat kongressen. Spiken i Weiners kista slog in i september 2016 när Daily Mail avslöjade att han tagit sexuell kontakt med en 15-åring via nätet. Ett år senare dömdes han till fängelse.

Eliot Spitzer var guvernör i New York och tvingades avgå i mars 2008 efter att skattemyndigheterna och FBI upptäckt att han köpt sex av lyxprostituerade.

#MeToo - detta har hänt 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

FBI

New York