”Grillning räknas som eldning”

NYHETER

Doften av grillat ligger ofta över parker och badplatser dessa ljumma sommarkvällar. Men något som en del inte känner till är att det just nu är förbjudet att grilla – åtminstone på offentliga platser.

– Grillning räknas som eldning, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

Den rådande värmeböljan har torkat ut skog och mark så mycket att det just nu råder eldningsförbud i hela landet. Samtidigt lockas många att samlas runt grillen eller engångsgrillen i de behagliga temperaturerna – men faktum är att det inte är tillåtet överallt.

– Man får grilla på sin egen tomt på säkert sätt, men inte i parker eller på offentliga platser, säger Björn Björkman som är expert på brandskyddsföreningen.

1 av 2 | Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Den rådande värmeböljan har torkat ut skog och mark så mycket att det just nu råder eldningsförbud i hela landet.

Eldningsförbudet innebär att man inte får använda en öppen låga utomhus. Sådana förbud är ofta lokala och gäller då i det aktuella kommunen eller länet. Som det ser ut just nu gäller eldningsförbud i samtliga 21 län i landet.

”Många onödiga bränder”

När man ska grilla på sin tomt bör det ske på underlag som sten och grus, som inte kan fatta eld. Det är viktigt att ha mycket vatten nära till hands och släcka kolen ordentligt när man grillat färdigt, menar Björn Björkman.

– Ett misstag är att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn, säger han.

Årets tidiga värmebölja har lett till extrem torka och senast i går gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med ny information om det allvarliga läget.

– Alla måste tänka sig för. Det här är ett förhållande vi inte känner igen och det uppstår många onödiga bränder, säger Leif Sandahl på MSB.

Risker med engångsgrillar

Engångsgrillar är en sådan produkt där man ofta inte tänker på riskerna, menar Björn Björkman.

– En vanlig grill har runt 50 till 60 centimeter till marken. Engångsgrillar är bara ett par centimeter ifrån om den monteras rätt och bara aluminiumfolie i botten, säger Björn.

Men det är främst risken att engångsgrillarna inte släcks ordentligt som kan vara orsaken till eldsvådor.

– Man tycker att man har släckt och slänger den i en soptunna och sedan brinner soptunnan, säger Björn Björkman.

Kan bryta mot lagen

Många känner inte till att grillning är förbjuden på offentliga platser när det råder eldningsförbud. Om man ändå grillar under förbudet riskerar man att bryta mot lagen om skydd mot olyckor. Skulle det dessutom vara så att man orsakar att marken börjar brinna kan det handla om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det finns till och med exempel på fängelsestraff för sådant, säger Björn Björkman.

Dagens tre rubriker 10 juni 00:29