Nordkorea: Frigivning av fångar kan vara nära

Av:  TT TT

Den amerikanske medborgaren Kim Dong-Chul på väg från rätten i Pyongyang i Nordkorea där han dömdes till tio års fängelse för påstått spioneri. Arkivbild.
Den amerikanske medborgaren Kim Dong-Chul på väg från rätten i Pyongyang i Nordkorea där han dömdes till tio års fängelse för påstått spioneri. Arkivbild.

De tre amerikanska fångarna i Nordkorea kan vara nära ett frigivande. Det skulle vara en signal om att diktatorn Kim Jong-Un är villig att kompromissa i de kommande förhandlingarna med USA, enligt en Nordkoreaexpert.

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, sitter fängslade anklagade för spioneri och "fientliga handlingar". Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppger flera källor att fångarna skulle kunna komma att friges redan under lördagen. Andra källor uppger att det kan dröja ytterligare några dagar.

Inte avgörande

Men att frigivandet skulle vara en förutsättning för det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un tror inte Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).

– Men det är en signal från Nordkorea om att man visar en kompromissvilja och tar samtalen seriöst, säger han på telefon till TT från Sydkorea där han befinner sig efter att ha besökt Nordkorea med en delegation från ISPD.

De amerikanska soldater som varit saknade sedan Koreakriget på 1950-talet är en annan fråga som är viktig för amerikanerna och som troligen kommer att tas upp under toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

– Det finns ett antal sådana frågor som man snabbt kan komma överens om utan politiska eftergifter, säger Niklas Swanström.

Medveten strategi

För Nordkorea är ett frigivande av de amerikanska fångarna också en medveten strategi för att sätta press på USA att erbjuda någonting i gengäld, anser Swanström. Men det handlar inte bara om att lätta på de internationella sanktionerna.

– Sanktionerna påverkar givetvis men de har inte brutit ryggen på Nordkorea. Det är något som man ser väldigt tydligt när man reser i landet. Man är mer strategiskt orienterad med normalisering av relationer och fredsavtal, säger Niklas Swanström.

Publisert: