Åkesson: Grannar ska anmäla den som hjälper papperslösa

Publicerad 2018-05-05

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vill göra det brottsligt att gömma papperslösa – och införa en plikt att polisanmäla en granne som gör det.

Det uppger han i en längre intervju med Sydsvenskan.

– Det är orimligt att folk tar lagen i egna händer och gömmer människor som inte har rätt att vara här. Det kan vara potentiella terrorister, säger han.

I en längre partiledareintervju med Sydsvenskan inför höstens val beskriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ”Folkhemmet” som sitt Dröm-Sverige, men säger att det har ”slagits sönder av massinvandringen”.

Samhället måste därför snabbt ta till radikala åtgärder menar han.

– Problemet i dag är att människor kommer från delar av världen där man har en annan syn på så mycket. Man kommer i väldigt stora antal och bygger parallella samhällen. Det vi behöver göra nu är att se till att de som inte ska vara här reser hem, förklarar SD-ledaren.

Plikt att polisanmäla

Som ett led i det arbetet vill Åkesson göra det brottsligt att gömma papperslösa och införa en ”civilkuragelag”, som innebär en plikt att polisanmäla en granne som hjälper människor att hålla sig undan polisen.

– Det är orimligt att folk tar lagen i egna händer och gömmer människor som inte har rätt att vara här. Det kan vara potentiella terrorister och precis som vid all annan brottslighet anser jag att man ska ha en skyldighet att anmäla och inte försvåra för myndigheter, säger han till Sydsvenskan.

”Fritt fram att gömma människor”

På frågan om det inte riskerar att skapa ett angiverisamhälle säger Åkesson att han är mer rädd för den rådande situationen i dag, som han menar gör det ”fritt fram att gömma människor som uppehåller sig illegalt i vårt land”.

En som har reagerat kraftigt på uttalandet är Centerpartiets Annie Lööf som menar att Åkessons resonemang skapar ett samhälle som präglas av misstro, förföljelse och våld mot grupper och oliktänkande.

”Angiverilagar finns i totalitära stater”

”Angiverilagar finns i totalitära stater. SD:s förslag påminner om mörka tider i Europas moderna historia”, skriver Lööf på Twitter och fortsätter:

”Det är inte ett samhälle som jag vill se i Sverige”.

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har kommenterat uttalandet:

”Tänk om han vore lika ivrig när det gäller att jaga skattefuskare eller de som plundrar välfärden på skattepengar.” skriver V-ledaren på Twitter.

Aftonbladet söker Jimmie Åkesson för en kommentar.