New York-åklagare avgår efter anklagelser om våld

avHans Österman

NYHETER

New Yorks högsta åklagare Eric Schneiderman gick i frontlinjen i metoo-upproret och sågs som ett namn på uppgång inom Demokraterna.

Nu har han tvingats avgå – bara timmarna efter en tidningsartikel där fyra kvinnor anklagar honom för våld.

1 av 3 | Foto: Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Eric Schneiderman, 63, har profilerat sig som motståndare till Donald Trump och höll en hög profil under metoo-upproret. Bland annat stämde han filmproducenten Harvey Weinstein vars rapporterade övergrepp startade hela rörelsen.

Under natten mot tisdag, svensk tid, ödelades hans karriär inom loppet av några timmar.

I ett långt reportage i New Yorker Magazine anklagas han för våld och hot av fyra kvinnor.

Kraven på hans avgång kom närmast omedelbart från bland andra New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Strax före klockan 04, svensk tid, meddelade Eric Schneiderman sin avgång. I ett meddelande på sin hemsida skriver han:

”Det har varit en stor ära och ett privilegium att tjäna som högsta åklagare för invånarna i delstaten New York. Under de senaste timmar har allvarliga anklagelser, som jag starkt bestrider, riktats mot mig. Dessa anklagelser ingen koppling till min yrkesutövning, men kommer effektivt förhindra mig att leda min myndighets arbete under denna kritiska tid. Därför avgår jag från min post, verkställt vid stängning den 8 maj 2018.”

Tidigare under natten hade han i en tweet nekat till anklagelserna om fysiska övergrepp, men erkänt att han deltagit i frivilliga sexlekar:

”I privata intima relationer har jag deltagit i rollspel och andra ömsesidiga sexuella aktiviteter. Jag har inte misshandlat någon. Jag har aldrig deltagit i sex som inte varit frivillig, en gräns jag aldrig skulle gå över.”

Två av kvinnorna i reportaget träder fram med namn, två hålls anonyma. De påstår bland annat att Schneiderman slagit dem och tagit strypgrepp mot deras vilja, uppger NBC. Övergreppet ska enligt kvinnorna ha begåtts under kraftig berusning.

En av kvinnorna, Manning Barish, säger till New Yorker att Schneiderman började våldsam ungefär en månad in i deras ”fysiska relation”:

– Helt plötsligt bara slog han mig i ansiktet, hårt och med öppen hand. Slaget träffade direkt vid örat. Det var fasansfullt och kom från ingenstans. Det ringde i örat. Jag förlorade balansen och föll baklänges på sängen.

Manning Barish säger att hon försökte ta sig upp och knuffa bort honom. Då tryckte han ner henne igen

– Sedan använde han sin kroppstyngd för att hålla ner mig och började strypa mig. Stryptaget var väldigt hårt, det var riktigt hemskt. Jag sparkade. I varje kroppsfiber kände jag att jag blev slagen av en man.

Eric Schneiderman sågs som en kommande toppnamn inom Demokraterna och hade vägen utstakad av kandidera som guvernör i New York, uppger Washington Post.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

New York