Nyheter

Uppgörelse om nya arenor i Göteborg

Av: 

TT

Så kan en ny arena i Göteborg komma att se ut. Klart omkring 2016.
Så kan en ny arena i Göteborg komma att se ut. Klart omkring 2016.
Socialdemokraterna och Alliansen i Göteborg är överens. Bland annat Scandinavium kommer att rivas och ersättas med nya moderna arenor. Arkivbild.

NYHETER

Socialdemokraterna och Alliansen i Göteborg är överens. Scandinavium, Lisebergshallen och Vallhallabadet kommer att rivas och ersättas med nya, moderna arenor.

Allt ska stå klart omkring 2026.

Debatten om arenorna i Göteborg har pågått en längre tid. Inte minst sedan det stod klart att Lisebergshallen, där bland andra Redbergslid spelar handboll, måste rivas i samband med bygget av järnvägstunneln Västlänken.

Men nu finns en principiell överenskommelse som en bred politisk majoritet i Göteborg står bakom.

– Det är ett stort steg framåt för besöksnäringen och destinationen Göteborg, säger Jonas Ransgård (M), Allianspartiernas gruppledare till TT.

Tanken är att arenan som ska ersätta Scandinavium ska få en kapacitet för mellan 14 000 och 16 000 besökare, och att ersättaren för Lisebergshallen ska kunna ta mellan 3 000 och 5 000 åskådare. Den nya simhallen ska byggas ska kunna stå som värd åtminstone för svenska mästerskap.

Arenor för breddidrott

Förutom tre stora arenor kommer det, i anslutning till simhallen, att byggas tre mindre arenor för breddidrott, där den största hallen ska kunna ta omkring 1 000 åskådare.

Tanken är att samtliga arenor ska byggas i anslutning till det som i Göteborg kallas evenemangsstråket, området mellan Liseberg och Nya Ullevi.

Några som kommer att påverkas av planerna är de lag som spelar på Vallhalla IP, konstgräsplanen som ligger där de nya arenorna är tänkta att byggas. Det gäller bland annat Göteborgs FC i damallsvenskan. Men de lovas i uppgörelsen en ny arena på Heden i centrala Göteborg som ska uppfylla minikraven för damfotboll på elitnivå. Arenan ska också kunna användas vid till exempel Gothia Cup.

Bostäder och lokaler

I anslutning till arenorna skall också, som en del i finansieringen, byggas bostäder och lokaler för handel. Nu går processen vidare och ärendet kommer snart upp i kommunfullmäktige.

– När det finns en sådan bredd i överenskommelsen så märker vi att näringslivet och idrottsklubbar förstår att det här kommer att bli verklighet. Och de frigör mycket kreativitet och idéer, säger Jonas Ransgård hoppfullt.

Vänsterpartiet valde att hoppa av diskussionerna i början på veckan. Partiet tycker att kommunen ska bygga och driva arenorna helt i egen regi, något som de övriga partierna inte ville ställa sig bakom.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Då öppnar Liseberg – och här är familjens favoritåk