Larmet: ”Massdödar hundar inför Fifa-besök”

avAugust Håkansson

Publicerad:

Inför fotbolls-VM 2026 vill kandidatlandet Marocko visa upp det bästa av sina städer.

Nu larmar befolkningen i Agadir om en masslakt av hundar inför ett besök av Fifa-inspektörer.

Vittnen beskriver hur myndighetspersoner varje natt skjuter ihjäl mellan 50 och 70 hundar – trots att djuren både är vaccinerade och steriliserade. Flera av händelserna har fångats på film.

Mellan den 17 och 18 april ska inspektörer från världsorganisationen för fotboll, Fifa, besöka staden Agadir i sydvästra Marocko. Besöket sker inom ramen för landets ansökan om att bli värdland för fotbolls-VM 2026.

Men bara några dagar innan besöket skakas Marocko av uppgifter om ett massdödande av herrelösa hundar. Vittnen beskriver för Huffington Post hur myndighetspersoner beväpnade med gevär sent på kvällar och nätter skjuter ihjäl ett stort antal hundar.

1 av 4 | Foto: Facebook/Roberta Ait Baadi

Vaccinerade och steriliserade

Enligt vittnen i samhället Aourir, norr om Agadir, ska personerna ha motiverat det hela med att de vill ”städa upp” innan inspektörernas besök.

I videor som publicerats i sociala medier syns hur beväpnade personer samlar ihop hundlik och lägger dem på ett bilflak.

En boende i staden har publicerat foton på Facebook som visar blodspår och patroner som ligger på marken. Hon varnar samtidigt boende för att bege sig utomhus.

Även hundar som steriliserats och vaccinerats av djurrättsorganisationer dödas, enligt de boende.

”50–70 hundar dödas varje natt”

Tidningen 20 Minutes har pratat med en fransk kvinna som bor i förorten Tamraght, 15 kilometer norr om Agadir. De herrelösa hundarna där är många och uppskattas av invånarna, berättar hon.

– De är väldigt tama, alla kan deras namn, de följer med oss till stranden, till restaurangen, de eskorterar oss på kvällar.

Sedan en dryg vecka tillbaka dödas mellan 50 och 70 hundar per natt i samhället, enligt kvinnan.

Myndigheterna förnekar

Lokala myndigheter förnekar att hundar skulle dödas inför Fifa-besöket. En anonym källa säger till Huffington Post att vittnesuppgifterna är ”falska”.

– Hundarna har inte dödats, de har fångats in för att steriliseras. Sådant görs dagligen, säger personen till sajten.

Hundar och katter masslaktas i Ryssland

Tidigare i år framkom uppgifter om att Ryssland massdödar herrelösa djur inför fotbolls-VM där. Enligt The Mirror ska myndigheter ha dödat tusentals hundar och katter i de elva värdstäderna, något som väckt många protester.

Inför Vinter-OS i landet 2014 planerade organisatörer att döda runt 2 000 gatuhundar i Sotji. Efter omvärldens fördömande tvingades presidenten Vladimir Putin backa och lokala myndigheter lovade att hundarna istället skulle omhändertas.

Se vittnenas filmer från Marocko i klippet ovan. OBS! Varning för starka bilder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Marocko

Ryssland

Fotboll

Hundar