Ja till stor tysk koalition

NYHETER

Medlemmarna i det tyska socialdemokratiska partiet SPD sade ja, rapporterar den tyska tv-kanalen ZDF och tidningen Bild.

Nu väntar en ny stor regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

SPD har inte officiellt bekräftat resultatet, men fem månaders dödläge är av allt att döma över i EU:s största land och viktigaste ekonomi.

Beslutet har fattats genom en medlemsomröstning i SPD. Fler än 460 000 partimedlemmar har haft rätt att delta i omröstningen.

Merkel bildar sin fjärde regering. Hon kan ominstalleras som förbundskansler den 14 mars.

Foto: TT

Ett nej hade kunnat innebära nyval, fortsatta förhandlingar eller en minoritetsregering.

SPD har varit splittrat i frågan. Ledningen anser sig ha nått högsta möjliga utdelning i förhandlingarna med kristdemokraterna och blivit lovad såväl finans- som utrikesministerposterna.

De yngre medlemmarna är överlag desto mer kritiska och fruktar att SPD ska mista sitt existensberättigande, om partiet uppslukas av en stor koalitions oundvikliga kompromissande, och hamna i Merkels skugga.

SPD planerade att gå i opposition efter sitt dåliga valresultat, men gick in i nya regeringsförhandlingar sedan Merkel misslyckats med att bilda regering tillsammans med liberala FDP och De gröna.

"Jag välkomnar resultatet av SPD:s omröstning för att bilda en koalitionsregering. Tyskland är en av Sveriges närmaste partner och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder", meddelar utrikesminister Margot Wallström i en kort kommentar.

Foto: Carolina Byrmo
Utrikesminister Margot Wallström

"Nu får Tyskland äntligen en regering. Det är viktigt för Tyskland, Europa och därmed Sverige. EU:s politik måste aktiveras igen av det största medlemslandet, inte minst vad gäller slaget för frihandeln", kommenterar ekonomiprofessor Hubert Fromlet efter beskedet från SPD i Tyskland.

"Dagens goda tyska konjunktur håller inte i sig hur länge som helst", påpekar Fromlet som är knuten till Tysk-Svenska Handelskammaren och Linnéuniversitetet.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM