USA och Ryssland överens om Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

USA och Ryssland har en plan som de hoppas ska leda till fred i Syrien.

Länderna ska också tillsammans sätta upp ett center för att attackera IS.

De långa förhandlingarna ledde till att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov bjöd på pizza – och vodka.

Efter en maratonförhandling kunde till slut USA och Ryssland presentera en plan som länderna båda beskriver som en väg mot ett stopp på inbördeskriget i Syrien. Kriget har slitit sönder landet och lett till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

– I dag presenterar USA och Ryssland en plan som vi hoppas kommer att begränsa våldet, minska lidandet och att återta en rörelse mot ett fredsavtal och en politisk övergång i Syrien, säger USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens.

”Har varit en lång dag”

Enligt Kerry är USA beredd att gå långt då man tror att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad till förhandlingsbordet för att få till ett fredsavtal.

– Det har varit en lång dag med ett gott resultat, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

Enligt Kerry uppmanar USA och Ryssland alla sidor i konflikten att följa ett vapenstillestånd när solen går ner den 12 september. Parterna kräver tillgång till alla svårtillgängliga områden, inklusive staden Aleppo, och att alla sidor drar sig tillbaka från den bombsargade gatan Castello.

Sju dagar efter vapenstilleståndet kommer USA och Ryssland att inrätta en gemensam bas för att bekämpa terrororganisationen IS och Jabhat Fateh al-Sham – före detta al-Nusra-fronten.

Det nya samarbetscentret kommer enligt Ryssland göra det möjligt att skilja terrorister och andra oppositionsgrupper, och amerikanska och ryska flyg kommer att kunna attackera ”terroristerna”.

SE OCKSÅ

”De ska tillsammans genomföra aktioner mot IS”

Fick vänta – bjöd på vodka

Eftersom förhandlingarna drog ut på tiden var Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid en tidpunkt redo att stänga butiken och gå hem i frustration över vad som beskrevs som en timmeslång väntan på ett svar från USA.

Då tog han fram flera pizzakartonger till det samlade medieuppbådet.

– Det här är från den amerikanska delegationen, sa Lavrov.

Kort därefter dök han upp med två flaskor vodka.

– Det här är från den ryska delegationen.

Lavrov säger säger att Ryssland tagit fram ett dokumentpaket som kommer att möjliggöra effektivt samarbete i kampen mot terrorism, för att utöka det humanitära stödet och för att förstärka vapenstilleståndet.

Enligt Lavrov har den syriska regeringen informerats om uppgörelsen och sagt sig beredd att följa den, och Kerry uppger att den syriska oppositionen också är beredd att följa planen, om syriska regeringen visar att den menar allvar med att följa uppgörelsen.

TT-Aftonbladet

Publicerad: