Största donationen från Trumps stiftelse gick till hotellfontän

Foto: Donald Trump.
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump berättar gärna om hur mycket pengar han ger till välgörenhet.

Men ofta saknas belägg för att Trump faktiskt genomfört de donationer han påstått.

Den största bidraget från miljardärens stiftelse gick till renoveringen av en fontän framför ett av hans egna hotell, avslöjar Washington Post.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump talar ofta vitt och brett om hur mycket pengar han donerar. Sammantaget har affärsmannen uppgett att han skänkt många miljoner dollar till olika välgörande ändamål. Washington Post har granskat Trumps filantropiska verksamhet. Tidningen har bara hittat belägg för att en bråkdel av de påstådda bidragen faktiskt har ägt rum.

Håller på skattedokument

Exakt hur mycket fastighetsmogulen har skänkt är omöjligt att ta reda på. Orsaken till detta är att Trump, i motsats till vad presidentkandidater brukar göra, inte har offentliggjort sina skattedokument.

Washington Post har varit i kontakt med 250 organisationer som har kopplingar till Donald Trump. Endast i ett fåtal fall finns det belägg för att påstådda transaktioner genomförts.

Renoverade fontän

Tidningen har hittat donationer från Donald Trumps egna fickor till ett värde av motsvarande knappt 70 miljoner kronor sedan 1980-talet.

Omkring 70 procent av Trumps bidrag har gått till den egna stiftelsen, rapporterar Washington Post.

Men även kring den verksamheten finns det stora frågetecken. Stiftelsen verkar mest ägna sig åt att ge donationer till – Donald Trump.

Det största bidraget från stiftelsen hittills uppgick till 264 000 dollar, motsvarande omkring 2,4 miljoner kronor. Ändamålet? Renovering av en fontän vid ett av Donald Trumps hotell.

Stiftelsens pengar har även använts till rättsprocesser där Trumps företag varit inblandade. 2007 skänktes 100 000 dollar till en organisation för veteraner i en uppgörelse med staden Palm Beach, Florida. Bakgrunden var en tvist över höjden på en flaggstång vid Donald Trumps exklusiva klubb i Mar-a-Lago.

Medel har också gått till två stora porträtt av affärsmannen – varav ett hänger vid en av hans golfbanor.

Vägrar kommentera

Vid sidan av detta verkar det som att presidentkandidatens gåvor har upphört på sistone. Sedan 2008 har Washington Post enbart hittat donationer från andra personer till stiftelsen. 

Tidningen har skickat över 70 frågor till Trumps kampanj under arbetet med granskningen. De har ännu inte fått några svar.

I intervjuer har Donald Trump inte velat gå in på några detaljer om sin filantropi.

– Jag vill hålla det privat, har han sagt.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM