Glädjemätning för Trump: Leder i Florida

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NEW YORK. Opinionsmätningarna har gått honom emot i flera veckor. Men nu skymtar en ljusning för den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

En ny undersökning visar att han har en knapp ledning i Florida. Det är en stat som är helt avgörande för striden om Vita huset.

Experterna har varit övertygade länge: Om Donald Trump ska ha en chans att kamma hem presidentvalet så måste han vinna i den stora vågmästarstaten Florida.

För några dagar sedan så medgav fastighetsmogulen att en seger i Florida är absolut nödvändig.

– Ja, det är nog så. Och jag tror att vi kommer att vinna i Florida. Vi kommer att vinna stort, sa han till Fox News.

Men hittills har Hillary Clinton haft ett försprång i opinionsmätningarna från delstaten. Under onsdagsförmiddagen, lokal tid, kom dock nya siffror som sannolikt fick Trump-kampanjen att jubla.

De oberoende kan avgöra

En undersökning från Bloomberg News visar att Donald Trump får stöd av 45 procent av Florida-väljarna. Motsvarande siffra för Clinton är 43 procent. Bland oberoende väljare är Trumps försprång större: 44 procent mot 37 procent för demokraten.

– Det här racet kan avgöras av de oberoende väljarna. Just nu lutar de åt Trump. 2012 så valde de Obama framför Romney, med en liten marginal, säger analytikern J. Ann Selzer till Bloomberg News.

LÄS VIDARE

Medger: ”Vi är efter”

Det är dock långtifrån läge för Trump att betrakta Florida som en vunnen delstat redan nu. Felmarginalen hos Bloomberg är 3,2 procentenheter, och i andra opinionsundersökningar leder Clinton.

I alla nationella mätningar har Hillary Clinton haft ett betryggande försprång länge. Det har fått Donald Trump att döma ut undersökningarna som riggade.

I början av veckan medgav dock kampanjchefen Kellyanne Conway att Trump är i underläge.

– Vi är efter. Hon har vissa fördelar.

– Men vi ger inte upp. Vi vet att vi kan vinna detta, sa hon, enligt nyhetsbyrån AP.

Kort därefter kom ett erkännande även från miljardären själv.

– Jag antar att jag ligger lite efter i mätningarna, men inte mycket. Jag tror att vi kommer att få en brexit-situation, eller om det blir större än brexit, sa han till radiostationen WBT.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad: