Carl Bildt: ”Värsta läget sedan kalla kriget”

1 av 3
Carl Bildt.

avBenjamin Ekroth, Victor Stenquist

NYHETER

Relationen mellan Ryssland och västvärlden är frostig.

Rent av sämre än på 50 år – enligt Carl Bildt.

”Sämsta sedan Kubakrisen”, twittrar före detta statsministern.

Den ryska upptrappningen på Östersjön fick Nato att agera. I onsdags meddelade man kommande planer för truppförflyttningar och förstärkningar i närheten av den ryska gränsen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppgav att man kommer att placera fler trupper och materiel bland annat i Polen och Rumänien.

– Jag är väldigt inspirerad av mötet i dag eftersom så många av våra länder gav väldigt, väldigt tydliga och konkreta besked om deras bidrag till våra fyra bataljoner, sa Stoltenberg i onsdags.

Sämsta på länge

Nu har Sveriges tidigare statsminister och mångårige utrikesminister Carl Bildt (M) kommenterat de senaste dagarnas händelser.

”Relationerna mellan öst och väst är de sämsta sedan Kubakrisen. Farligt”, skriver han på Twitter.

För Aftonbladet uppger han att man i väst måste vara redo att stå upp mot rysk användning av militära medel.

”Viktigt att hålla huvudet kallt och inte hetsa upp sig över enstaka vapensystem. Att det sker en mycket betydande förstärkning och modernisering av de ryska militära resurserna är tydligt. Men det är den ryska politiken, också vad gäller användningen av militära medel, som vi skall fokusera på och gardera mot”, skriver han i en kommenter.

Förhindra konflikt

I en intervju med BBC under fredagen uppger Natochefen Jens Stoltenberg att man inte vill ha något nytt kallt krig.

Den planerade förflyttningen av 4 000 soldater menar han ska ses som ett steg att förhindra konflikt, snarare än att provocera fram en, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM