Human Rights Watch

Rapport: Ryssland släpper förbjudna bomber i Syrien

Av: 

Martin Schori

Ett ryskt plan släpper bomb över Syrien. Arkivbild. Foto: AP
Ett ryskt plan släpper bomb över Syrien. Arkivbild. Foto: AP

NYHETER

Användningen av förbjudna – och förrädiska – klusterbomber har ökat kraftigt i Syrien.

Framför allt sedan Ryssland inledde sina bombningar i landet, visar en ny rapport.

Klusterbomber släpps från flygplan eller skjuts från marken. I luften öppnar de sig och vräker ut tiotals, ibland hundratals, mindre bomber, med stor förödelse som följd.

Förbjudet sedan 2010

Bombtypen är förbjuden sedan 2010 enligt internationella konventioner. Men ett antal länder, inklusive Ryssland och Syrien, har inte skrivit under avtalet.

Redan 2012 larmade Human Rights Watch om användningen av klusterbomber, Foto: AP

Användningen av klusterbomber har ökat kraftigt den senaste tiden i just Syrien, enligt rapporten från flera organisationer, som Human Rights Watch, HRW, och Handicap International.

"Attacker varje dag"

Mellan september förra året till juli i år rapporterades 76 attacker, men enligt bedömare är siffran sannolikt långt högre än så, skriver AP.

– Just nu ser vi bevis för attacker med klusterbomber varje vecka, om inte varje dag, säger Mary Warenham vid Human Rights Watch till nyhetsbyrån AFP.

400 döda

Omkring 400 personer dog av klusterbomber förra året, men det inkluderar även attacker i de nu bortglömda krigen i Jemen och Ukraina.

Dödar civila

Klusterbomber släpps ofta i områden där många civila befinner sig, som marknader, skolor och sjukhus. 97 procent av klusterbombernas offer förra året var också civila. 43 procent av alla döda mellan 2010 och 2015 var barn.

Sammanfaller med ryska anfallen

Ökningen av antalet klusterbomber i Syrien sammanfaller med den ryska interventionen i landet, enligt rapporten. Ryska myndigheter har kategoriskt förnekat att de inte använder sig av klusterbomber, men bland andra Human Rights Watch har vid flera tillfällen presenterat bevis för motsatsen. Även Saudiarabien, som bombar shiamuslinska rebeller i Jemen, förnekar uppgifterna om klusterbomber. Enligt HRW har USA-tillverkade bomber använts vid flera tillfällen.

Bombar moderata rebeller

Ryssland inledde sin bombkampanj i Syrien för ett år sedan. Officiellt säger sig Ryssland bekämpa IS i Syrien, men ständiga rapporter visar att man i huvudsak bombar moderata – och väststödda – rebellgrupper, i syfte att försvara den syriska regimens områden. Enligt den här kartan, som tagits fram av Institute for the study of war, riktas endast en bråkdel av bombningarna i områden som kontrolleras av IS.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

De grå områdena på kartan kontrolleras av IS, de gula av rebeller. Grafik: Institute for the study of war
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Human Rights Watch

Syrien

Ryssland

Jemen

Saudiarabien

USA