300 mördade poliser hittade i massgrav

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Belkis Wille/Human Rights Watch
Belkis Wille/Human Rights Watch

Minst 300 tidigare poliser har hittats i en massgrav söder om Mosul.

Männen har avrättats av terrorgruppen IS.

– IS måste hållas ansvariga för dessa brott mot mänskligheten, säger Joe Stork på Human Rights Watch.

LÄS OCKSÅ

Unika bilder i 360: Slaget om Mosul

I takt med att offensiven mot IS i norra Irak fortsätter blottläggs allt fler av terrorgruppens illdåd.

Den 7 november hittades ännu en massgrav tre mil söder om Mosul. Enligt vittnen på plats, som människorättsorganisationen Human Rights Watch talat med, är offren 300 poliser.

Poliserna ska först ha hållits som fångar av IS för att i oktober, när befrielsen av Mosul inletts, ha avrättats.

– Det här är ännu ett bevis på IS fruktansvärda massmord på tidigare poliser i och runt Mosul, säger Joe Stork, som är biträdande Mellanösternchef på Human Rights Watch i ett uttalande.

– IS måste hållas ansvariga för dessa brott mot mänskligheten.

Obehaglig lukt

Massgraven är ungefär 100 meter lång och 50 meter bred och ligger i utkanten av byn Hamam al-Alil. Den upptäcktes först den 7 november. Enligt Human Rights Watch, som besökte massgraven fem dagar senare, var offren bundna vid händer och fötter och hade ögonbindlar. Lukten på platsen beskrevs som stark och obehaglig.

Samlade ihop civila

Vittnen på platsen uppgav att IS den 19 oktober samlade ihop minst 2 000 civila från området och tvingade dem att vandra till fots mot Mosul och Tal Afar. Misstänkta tidigare polismän ska sedan ha skilts ut från de andra i gruppen, förts bort och avrättats.

Utbrett och systematiskt mördande av en stat eller en organisation, som del av en attack mot civilbefolkningen, utgör brott mot mänskligheten.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

Publicerad:

LÄS VIDARE