Kriget i Syrien

Ryskt veto mot ny vapenvila

avMartin Mederyd Hårdh

Säger nej till förslag som stoppar flyganfall

1 av 7

Förslaget om en total vapenvila i krigshärjade Aleppo gick inte igenom FN:s säkerhetsråd – då Ryssland som väntat la in sitt veto.

Deras egna förslag, som inte skulle innebära något stopp för flygräder över staden, fick bara fyra röster.

Enligt det franska utkastet skulle allt våld upphöra i Aleppo – inklusive de regimledda och ryska flyganfallen mot de rebellkontrollerade östra delarna.

Men det sa Ryssland nej till på lördagskvällen, rapporterar AFP. De säger fortsatt att anfallen riktar in sig på ”terrorister” som de menar gömmer sig bland de runt 250 000 människorna som befinner sig under belägring.

Femte ryska vetot

Som en permanent medlem i säkerhetsrådet fäller Ryssland förslaget med ett veto. Det är femte gången de väljer att stoppa en FN-resolution om en vapenvila.

Elva länder röstade för, medan Ryssland och Venezuela röstade emot. Kina och Angola avstod. Noterbart är att Kina har följt Ryssland de fyra tidigare gångerna.

När den franske utrikesministern Jean Marc Ayrault krävde han att säkerhetsrådet agerar för att rädda Aleppo. Med Ryssland i åtanke sa han att alla länder som motsätter sig detta ”ger Bashar al-Assad möjligheten att döda ännu fler”:

– Det är förintelsen av Aleppo.

I stället la Ryssland fram ett eget förslag på en vapenvila, som inte nämner något om flyganfall över Aleppo. Det fick fyra röster.

Hundratals döda

Bombräderna pågår varje dag över den raserade staden. Den syriska regimen inledde en offensiv för en månad sedan för att ta kontroll över staden, backade av ryskt flygvapen.

Enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har 290 människor ha dödats – de flesta civila och 57 av dem barn. Samtidigt ska rebellernas artilleri ha dödat 50 civila, varav nio barn, i de regimkontrollerade delarna.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

 PLUS:  Kriget i Syrien

ARTIKELN HANDLAR OM