”Borde inte ha fingret på knappen”

Foto: AP

avJoakim Magnå

NYHETER

Presidentkandidaten Donald Trump kritiseras från alla möjliga håll.

Nu sågas han av tio pensionerade flygvapenofficerare – som alla haft ansvar för USA:s kärnvapennycklar.

De varnar för att han saknar det lugn, omdöme och den diplomatiska skicklighet som krävs för att ha fingret på "den röda knappen".

I ett öppet brev pekar de tio tidigare flygvapenofficerarna ut Donald Trump som en säkerhetsrisk. Skulle han bli president får han makten över USA:s kärnvapen. Att ha det ansvaret kräver "lugn, omdöme, återhållsamhet och diplomatisk skicklighet" – egenskaper som Donald Trump saknar, anser brevskrivarna.

De tio undertecknarna har alla tjänstgjort på någon av landets fyra underjordiska kärnvapenbaser mellan 1967 och 2013. Där har de suttit i beredskap för att vrida om nycklarna om presidenten ringer.

Kan inte återkallas

Bara presidenten kan beordra en kärnvapenattack och ingen kan lägga in veto mot beslutet. När väl de kärnvapenbestyckade robotarna är i luften kan de inte återkallas, enligt flygvapenofficerarna.

"Konsekvenserna av felberäkningar, impulsivt beslutsfattande och dåligt omdöme från presidenten kan få katastrofala följder", skriver de i brevet.

Skribenterna tycker att Donald Trump saknar alla de ledaregenskaper som krävs för att vara president.

”Tvärtom, han har vid flera tillfällen visat sig opålitlig och snabb att angripa, avfärdande till expertråd och illa informerad om grundläggande militära och internationella angelägenheter – inte minst kärnvapen.”

Åsidosätter sina personliga känslor

Bruce Blair jobbade på en av baserna 1972-1974 och är den som har sammanställt brevet. För Washington Post berättar han att de nyckelansvariga utbildas till att åsidosätta sina personliga känslor och lita på systemet vid skarpt läge.

– Förutsättningen är att överbefälhavaren agerar i nationens intresse, och att hans beslut grundas på kunskap och goda råd, säger han till tidningen.

Brevet tar inte ställning för Hillary Clinton, men sågar Donald Trump längs med fotknölarna:

”Donald Trump borde inte bli överbefälhavare. Han borde inte anförtros avfyrningskoder till kärnvapen. Han borde inte ha fingret på knappen”.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

ARTIKELN HANDLAR OM