Elever köpte överskåp för 1 000 kronor

1 av 2 | Foto: Skärmdump/StockholmDirekt
Fejkannonsen som skoltidningen lade ut.
NYHETER

I högstadiet är ett bra skåp hårdvaluta – bokstavligt talat.

I alla fall på Äppelviksskolan i Stockholmsförorten Bromma där ett överskåp såldes för över 1 000 kronor på skolans svarta marknad, det skriver Stockholm Direkt.

– Det finns alltid de som är redo att betala.

Högstadiet är en jobbig tid för många tonåringar och det gäller att ha rätt kläder, rätt hår – och rätt skåp. På Äppelviksskolan i Bromma i Stockholm är det bara överskåp som gäller om du vill vara någon, och ha bekväm höjd för att slänga in böckerna på lunchrasten.

Sålde skåp för tusentals kronor

Men en skåpbrist under förra året skapade ett stort underskott på bra överskåp och i väntan på att fler skåp skulle komma fick flera elever dela skåp medan andra glömde böcker hemma med flit för att slippa släpa på dem.

Detta fick skolans svarta marknad att explodera. Elever som väntat i veckor på skåp och till slut tilldelades ett ”uselt underskåp” var beredda att punga ut flera tusen kronor för ett överskåp och många affärer gjordes upp på sociala medier.

Skoltidningen lade ut fejkannons – fick bud direkt

När det lugnat ned sig något bestämde sig skoltidningen Milo för att testa hur desperata eleverna var och lade ut en fejkannons där de sålde ett överskåp till högsta bud. Och de behövde inte bli besvikna. På bara timmar steg priset till över 1 100 kronor – trots att köparen inte ens hade sin klass i den delen av skolan.

Dessutom händer det att skolböcker stjäls för att sedan säljas för flera hundra kronor. När elever på skolan tillfrågas menar de att trots att den akuta skåpbristen är över går det fortfarande att sälja ett bra överskåp för en femhundring.

– Det finns alltid de som är redo att betala. Men flera har 'åkt fast' när lärarna har sett att de inte använder sina egna skåp längre. Då får man byta tillbaka och då har man ju förlorat sina pengar, säger en elev till Stockholm Direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM