Kritiken mot Obama: ”Du kommer för sent”

1 av 4
NYHETER

Barack Obama har anlänt till översvämningsdrabbade Baton Rouge i Louisiana. Över 100 000 personer behöver hjälp efter att ha drabbats av vattenskador.

Att Obama anländer nu får kritik av bland annat lokala medier och Donald Trump som menar: ”Du kommer för sent.”

Ståendes bland bråte av tonvis förstörda möbler och översvämmade gator pratade Obama till de boende i Louisiana på tisdagen.

Mer än 106 000 människor har tvingats fly sina hem på grund av vattenmassorna och ansökt om hjälp via den federala nödhjälpsorganisationen.

60 000 hus har förstörts och 13 personer har dött.

– Jag tror att alla som kan se gatorna, inte minst inne i folks hem, ser att människors liv har vänts upp och ner på grund av översvämningen, säger Barack Obama.

”Hoppa på ett plan”

Samtidigt får katastrofen politiska konsekvenser för den sittande presidenten, som flög till Baton Rouge från sin semester på ön Martha's Vineyard i Massachusetts. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, och hans vicepresidentkadidat Mike Pence, var snabba med att besöka översvämningsområdet och dela ut förnödenheter under förra veckan. Trump var också snabb med att kritisera Obama för hans ”sena ankomst”.

– Tisdag är för sent. Hoppa på ett plan och åk ner till Louisiana och se vad som händer, för det är en röra, säger Trump till Fox News.

”Borde inte göra det”

Lokaltidningen The Advocate har också kritiserat Obama för att inte ha avbrutit semestern omedelbart för att besöka regionen. Men kovände ledarsidan på tidningen och hyllade hans beslut att komma under tisdagen under rubriken: ”Välkommen, herr president; Louisiana behöver dig”.

Vita husets pressekreterare Josh Earnest försvarade timingen för Obamas besök ombord på Air Force One.

– Presidenten är van vid människor som försöker plocka politiska poäng i situationer då de inte borde göra det, säger han enligt CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM