500 migranter kan ha drunknat i dödsolyckan på Medelhavet

1 av 2

avLinnea Carlén

NYHETER

Så många som 500 migranter befaras ha omkommit i drunkningskatastrofen i Medelhavet utanför Libyens kust i förra veckan.

Det uppger FN:s flyktingkommisariat UNHCR på onsdagen.

41 personer räddades i söndags av ett handelsfartyg när en överfull båt med afrikanska flyktingar sjönk mellan Libyen och Italien.

Omständigheterna kring den tragiska dödsolyckan har varit ganska oklara. Men på onsdagen sa FN:s flyktingkommisariatet att uppemot 500 kan ha omkommit när båten förliste.

De tros ha dött när människosmugglare försökte flytta över mellan 100 och 200 personer från ett mindre fartyg till ett större migrantfartyg, rapporterar nyhetsbyrån AP. Såväl UNHCR som Internationella organisationen för migration, IOM, beskriver händelsen som panikslagna passagerare som desperat försökte hålla sig flytande genom att hoppa mellan fartyg.

Om uppgifterna stämmer är förlisningen en av de dödligaste under de senaste åren, på den många gånger förrädiska resan som flyktingar och invandrare från Afrika och Mellanöstern har gjort i hopp om en bättre framtid i Europa.

Förra året tog sig fler än en miljon migranter och flyktingar över Medelhavet.

ARTIKELN HANDLAR OM