Tyskland vägrar ta emot asylsökande som skickas tillbaka

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyskland kommer vägra att ta emot asylsökande från Sverige som tidigare registrerats i Tyskland, skriver Dagens Nyheter.

Beskedet om den nya tolkningen av Dublinförordningen innebär att tusentals asylsökningar kan komma att prövas i Sverige i stället.

Tyskland kommer inte att ta emot asylsökande som skickas tillbaka från andra EU-länder enligt Dublinförordningen. Tyska migrationsverket BAMF meddelade i februari att de nu ändrat sin tolkning av förordningen, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Dublinförordningen ska flyktingar söka asyl i det första EU-land de kommer till.

Men i Tyskland är asylprocessen uppdelad i två olika steg, med en registrering och en formell asylansökan. Tyskland kommer nu bara att ta emot de personer som ansökt om asyl.

Migrationsverket: Är fel

Migrationsverket tycker att tyska myndigheter agerar fel. Eftersom så många människor på flykt passerat Tyskland på väg till Sverige har tusentals blivit registrerade där, men inte gjort en formell asylansökan.

– Vi menar att det strider mot Dublinförordningen, det är många länder som hört av sig till Tyskland i den här frågan. Det är inget som riktar sig bara mot Sverige utan det är Tyskland som säger att det är så här de tänker tolka förordningen, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till DN.

Gäller 700 ansökningar nu

I ett brev från Migrationsverket till regeringen, som DN tagit del av, slår myndigheten fast att det handlar om ett politiskt beslut i Tyskland. I nuläget rör det sig om totalt 700 asylsökande som kommer att få sina ärenden prövade i Sverige istället för Tyskland.

– Det är så många som är aktuella just nu, men det kommer fler, säger Mikael Ribbenvik till DN.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM