Beas bröstkonst stoppades av Instagram

1 av 4 | Foto: Bilden på Bea Strands bröstkonst fick Instagram att radera hennes konto.
NYHETER

Bea Strand gör konst där hon målar djuransikten på kvinnobröst. Men när hennes konst delades på Instagram så blev hennes konto borttaget.

Bea Strand, 25, är scenograf och stylist. Fram tills nyligen drev hon Instagramkontot ”Tuttdjuren” där hon la upp konstnärliga bilder med djurmotiv målade på kvinnobröst.

– Min konst handlar om att öppna upp för kvinnokroppen och se till att den får fler forum att uttrycka sig i, utan att det ska utgå från ett manligt perspektiv, säger Bea Strand till Aftonbladet.

Men efter att hennes vän, konstnären Lina Lindfors, delat ett foto på sitt Instagramkonto så blev Beas konto plötsligt raderat.

”Synd att sådan här konst censureras”

För Bea Strand personligen är det ingen förlust, men hon tycker att det är tråkigt att kvinnokroppen inte får synas på ett mer mångsidigt sätt.

– Det är synd att sådan här konst censureras av de stora mediebolagen. Om de hade varit strikta med alla bilder hade jag förstått. Det är lättare att koka ner det till att det handlar om en bröstvårta, men samtidigt tillåter de bilder som är grovt sexualiserade, säger hon.

Enligt reglerna på Instagram och Facebook tillåts inte bilder på nakna kvinnobröst. Likväl kan bilder på mäns bröstvårtor och bilder med sexualiserat innehåll spridas utan att någon reagerar. Trots att många ifrågasatt och kritiserat reglerna under de senaste åren, har ännu ingen förändring skett.

Ifrågasätter vilka bilder som får vara kvar

Bea Strand ifrågasätter också vilken typ av bilder som tas bort och vilka som får vara kvar.

– Det är viktigt att ifrågasätta vad som anses vara sexuellt innehåll på en sida och det är väldigt tråkigt att de här stora medieplattformarna censurerar eftersom de skulle kunna bidra till en samhällsförändring om de lät kvinnokroppen synas på andra sätt, säger Bea Strand.

Bea Strand och Lina Lindfors kommer hur som helst att fortsätta sprida bilderna i den verkliga världen istället för den digitala. Under våren kommer Lina ha en utställning på Scandic Malmen i Stockholm, där hennes illustrationer och Beas tuttdjur kommer att visas upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram